Baneblade

A Baneblade az Impérium első számú szuper nehéz tankja, amit a Birodalmi Őrség használ és talán a legnagyobb és legrégebbi tankja a Birodalomnak.

A Baneblade a legrégebbi páncélozott járművek közé tartozik és felépítése a Technológia Sötét Koráig vezethetőek vissza. Úgy hírlik egész hadosztályok szolgálták belőlük a Császár a Nagy Keresztes Hadjárata során, ugyanakkor a 41. évezredben a Birodalmi Őrség ezredei örülhetnek annak is, hogy egyetlen századnyi Baneblade-el rendelkeznek, hiszen akad olyan közöttük, amelyiknek csupán egy áll szolgálatkész állapotban. A Baneblade és egyedi rendszereinek
elkészítéséhez szükséges adatok a Mars és néhány másik Kohó Világ mélye rejti és az egyik legjobban őrzött titokként tarthatóak számon.

Azokat a példányokat, amelyeket ezeken a világokon készítenek névvel és sorszámmal katalogizálnak és folyamatosan gyűjtik róla az adatok szolgálat közben, sőt a legénységükről is. A tank kiemelkedő szerepére való tekintettel a Birodalmi Őrség mellett az Adeptus Mechanicus tagjai is részt vesznek a legénységek kiválasztásában. Az előállításban leginkább részt vevő kohó világok a Mars, a Lucius valamint az Estaban VII.

A szuper nehéz tank legfőbb lövege a toronyban található Baneblade Cannon, egy 10 méter hosszú harci ágyú ami akár több kilométeres távolságra is képes ellőni. Akkora erővel bír az ágyú, hogy a visszarúgása még ezt a masszív monstrumot sem hagyja érintetlenül és hatalmas robajjal jár minden egyes lövése, amit a vastag páncélrétegek mélyén lévő személyzet is érez. A speciális kialakítása végett képes arra az ágyú, hogy a lövés közben keletkező felesleges és káros erőket és gázokat elvezesse, ezzel védve magát a fegyvert. Az azonos tengelyű Autocannonja további tűzerőt biztosít, de többnyire csupán magnézium tartalmú lövedékkel tüzelnek vele, ami a fő ágyút segíti a távolságok mérésében. Az első lövész, aki a tüzérségi fedélzeten kap helyet ami a lövegtoronyban található kezeli mindkét elsődleges fegyvert, és a torony tetején található érzékelőt használja a célzáshoz. Az elsődleges töltőkezelő is itt kap helyet és látja el az ágyút a közel méteres lövedékekkel. Egy kisebb tárolóban a tornyon belül található fél tucat lövedék és egy zárt rendszeren keresztül töltik újra. 

A másodlagos fegyvere egy Demolisher ágyú, ami a tank elején a testre rögzítve található. Zömökebb kinézetű, rövidebb ám szélesebb kialakítású csövével, rakétameghajtású lövedéket lövell és hasonló biztonsági megoldásokkal biztosítják a védelmét, mint a fő ágyú esetében. A demolisher lövegei könnyen elbánnak a vasbetonnal és a kevésbé páncélozott célpontokra már a lökéshullámok ereje is végzetes lehet. A második tüzér a tank elülső részén kapott helyett, és a demolisher ágyú irányításáért felel míg a lövegei utántöltését egy automatizált rendszer végzi.

A Baneblade harmadlagos fegyverzete egy twin-linked heavy bolter, amit adott esetben a vezető tud kezelni, és két oldalsó sponson amik további 1-1 twin linked heavy boltert és lascannont tartalmaznak. A sponsonok heavy boltereinek csupán 90 fokos látószöge van, míg a sponsonok tetején lévő lascannonoknak 270 fokos. A harmadik tüzér távirányítással kezeli ezeket a parancsnoki hídról, és tulajdonképpen a Baneblade összes fegyverét lehet innen távirányítással kezelni, ha szükséges. A heavy bolterek munícióját automata rendszerek adagolják. Ha ezek meghibásodnak, akkor a harmadik töltő feladata, hogy megtisztítsa és újratöltse őket egy oldalsó nyíláson keresztül, ami a tankon kívül helyezkedik el, ami harci körülmények között igencsak veszélyes feladat. A lascannonok közvetlenül a hajtóműből nyerik az energiát.

Több réteg kerámia és páncél biztosítja a Baneblade számára a legjobban védett tank címét a Birodalmi Őrség soraiban; tulajdonképpen több olyan becsapódást túl tud élni, ami a tankok többségét füstölgő romhalmazzá változtatná. Még a Tau Hammerhead Railgunja sem hatol át a Baneblade frontális páncéllemezein, ugyanakkor nagyjából három egyidejű becsapódás az oldalsó részekbe tud némi rázkódást generálni a belső térben. Ugyanakkor a Shadowsword egyetlen lövése a Volcano ágyújával képes arra, hogy porrá zúzza még ezt a tankot is. 

forrás: https://spikeybits.com/2017/10/40ks-rolling-thunder-baneblade-lore.html