Beszámoló az első “Terepasztalos Konferencia” rendezvényről

Február 10-én szombaton került megrendezésre az első “Terepasztalos Konferencia” rendezvény, melynek szervezője és házigazdája a HammerTime Cafe volt.

A rendezvény azért jött létre, hogy a klubok, boltok és azok, akik fontosnak érzik a hazai hobbi élet fejlesztését egy beszélgetés keretében találkozhassanak. Sajnos a Games Day Budapest közelsége miatt vidékről nem érkeztek hobbisták, de a budapesti klubok közül majdnem mindenki eljött. A rendezvényen jelen voltak: HammerTime Cafe (wargame, szerepjáték, cosplay klub, bolt és kávézó), Alkimista Laboratórium (wargame, cosplay klub és műhely), a Terepasztal Lovagjainak Klubja (wargame klub), Csordás Gábor, vagyis CsG, akit a hazai 40k verseny szférában sokan ismernek és természetesen én is a Híradótól.

A rendezvényre hivatalos regisztrációt kellett leadni, ha fel kívántál szólalni a kötetlen beszélgetést megelőző részben, volt moderátor (bár nem volt rá szükség szerencsére) és felszólalási sorrend is. Mindezek azt mutatják, hogy egy véresen komoly tárgyalásra ültem be, de a valóságban inkább volt ez egy kellemes és igen csak konstruktív és tanulságos kerekasztal-beszélgetés. Azzal kezdtük, hogy a résztvevők sorra bemutatkoztak, elmondták honnan jöttek, kinek mi a profilja. Aztán jól el is terelődött a szó, és belecsaptunk a közepébe.

A következő témákat érintettük a beszélgetés során: A HammerTime Cafe elmondta, hogy a jövőben szeretnék segíteni a vidéki klubokat, ezért hamarosan bevezetik a postai csomag küldést a boltjukban, mely eddig nem volt elérhető. Továbbá a vidéki klubok számára klubos terepek és seregek fejlesztésére 15 illetve 20%-os klub kedvezményt is biztosítanak. Akit érdekel, az keresse meg őket ez ügyben. Az Alkimista Laboratórium képviselője szerint jó lenne, ha több nagy, wargame rendezvény lenne egy évben, illetve hangsúlyozta a nem kifejezetten hobbi típusú nagy rendezvényeken (pl. MondoCon, PlayIt stb.) való részvétel fontosságát.

Emellett felvetődött az is, hogy angol mintára az iskolákban is bemutatóznia kellene a kluboknak, hogy minél több fiatalhoz jusson el a hobbi híre. Ezután CsG szólalt fel. Elmondta, hogy szerinte hiányzik egy budapesti, 2 napos, akár 50-100 fős nagy 40k rendezvény, értékes nyereményekkel, melyet akár külföldön is hirdetni lehetne. Illetve még a januári Games Day kapcsán ő is hangsúlyozta a megfelelő és pontos kommunikáció szükségességét. Abban mind egyetértettünk, hogy ez a verseny egy grandiózus és szép gondolat, melyről leginkább jövőre lesz érdemes komolyabban beszélgetni.

A TLK következett, akik egy komoly témát dobtak fel. Meglátásuk szerint a HTC-nek el kell döntenie, hogy a Games Day rendezvényekkel kapcsolatban milyen rendezvényt is szeretnének tartani. Szerintük két járható út van. Az egyik, hogy egy teljesen céges rendezvényről beszélünk, melyet ki is mondunk a közösség felé. Ebben az esetben nem egy közösség által lebonyolított rendezvényről van szó. Vagy a másik út, hogy létre kell hozni egy új wargame témájú egyesületet, amely ezzel foglalkozik. Meglátásuk szerint jelenleg a két verzió vegyesen érvényesül a GD-vel kapcsolatban és ez hosszú távon nem lesz tartható. Mivel a TLK már sok-sok éve működik egyesületként, így ők ebben tudnak tanácsot adni bárkinek. Liszka Gergely (HTC) azt jelezte, hogy erre már megvan a megoldásuk, ami nem egy újabb egyesület lesz.

Végül én is szót kaptam, és csak annyit fűztem hozzá a témához, hogy mi itt a Híradónál úgy látjuk, hogy jelenleg Budapesten hiányzik egy nem klubos, hanem külső helyszínen megrendezett, nagyobb 40k verseny. Szerintünk az igény megvan, csak szervező nincs hozzá.Ezután kötetlen beszélgetés következett, ahol a TLK mesélt nekünk az egyesület fenntartás nehézkes, bürokratikus útvesztőjéről. Majd beszélgettünk egy kicsit arról, hogy milyen rendezvényeket lehetne szervezni azoknak, akik nem versenyeznek. Az ötletek között az egy illetve több alkalmas narratív kampányokat és a festő workshopokat hoztuk fel.

Az ülést azzal zártuk, hogy a jelenlévők szerint elég évente két ilyen ülést tartani, melyek időpontjai Március és Október hónapok, helyszíne pedig a HTC lesz. Én azt javaslom, hogy a következő ülésre jöjjön el mindenki, aki számára fontos a hazai hobbi, játékrendszertől függetlenül.

Igazán hasznos lehet egy ilyen “brainstorming”. Szerintem ez is az volt. Egy biztos. A következőn mi újra ott leszünk. -Farkas

Ha még többet szeretnétek hallani a beszélgetésről, akkor mindenképpen nézzétek meg a TLK beszámoló videóját is! Link: https://www.youtube.com/watch?v=xXK2ttp4zFU