Brainboyz

Jöjjön egy kis napi lore, ha már Orktóber van és minden ork játékos a kódexre vár, addig is nézzük meg honnan is származnak?!


Kezdetek
Az orkok kilétét homály fedi, rengeteg elmélet van arra, honnan is származnak és miért is zöldek egyáltalán, ugyanakkor valójában kevés biztosat tudunk, így a mai cikkben a Brainboyok nyomába eredünk… 


Brainboyz
A Rogue Trader óta ismerjük őket, mely a Warhammer 40.000 első kiadásának tekinthető. Lássuk mit írtak erről a misztikus xenos fajról akkoriban:
“Úgy hírlik már első találkozásukkor az Emberek és Orkok hosszasan méregették egymást, mielőtt kirobbant volna közöttük a csillagközi háború. Az orkok az emberiség egyik ősi ellenségének tekinthető. Űrhajóik fosztogatnak Birodalom szerte, míg seregeik a bolygók felszínén pusztítanak. Ugyanakkor az emberek is hadjáratokat indítanak ellenük, legyen az bármelyik galaxisban. Véget nem érő harcot vívnak egymással bármilyen béke lehetőségét félretéve.”
Na igen, valahogy így képzeltük el eddig is az orkokat. A Rogue Trader elég szűkszavúan ír róluk, nem sokat foglalkozik a származásukkal, felépítésükkel és kultúrájukkal. A rá következő években bontották ki a róluk szóló információkat jobban. Ősi legendáik említenek egy elfeledett kasztok a Brainboyzokét is…


A legendákat a Runtherdök – a gretchinek terelésével foglalkozó ork kaszt tagjai – örökítik tovább az orkoknál. Hihetetlen türelemmel rendelkeznek az ork fajon belül. Vagy csak szeretik terrorizálni a grotokat.
A Runtherdek történetei alapján az orkok egy elfeledett faj, melyet a technológiai szempontból sokkal fejlettebb Brainboyok védelmére neveltek. Ám az is érdekes, hogy többféle vélemény terjedt el az orkok körében, hogy tulajdonképpen mi is lett a Brainboyzokkal, mint például valamilyen járvány végzett velük, vagy genetikai regresszió mely visszavetette őket egy primitív és a 41. évezredben még létező, de immár elfeledett fajjá? Valószínűleg nem tudjuk már meg az igazságot, de az orkokat meg valójában ez egyáltalán nem is érdekli.


Krork
A necron faj bevezetésével a Warhammer 40.000 történetébe egy teljesen új fejezet nyílt az Impérium felemelkedése előtti időszakra. Rengeteg apróság van elrejtve az ő történetükbe, amik elsőre nincsenek is annyira fókuszban. Ilyen például a Krorkok említése. Akik olvasták már a Necron kódex új kiadását, azoknak úgy tűnhet, mintha az orkok korai fajtájára utalnának vele…
A Krorkokat – ha hinni lehet a történeteknek – akkor az Öregek alkották az ősi háborúknak a Necrontyrok ellen. Nagyjából semmi pontosat nem tudunk az Öregekről, csupán azt, hogy vélhetőleg ők alkották meg a hálóvilágot, valamint az Aeldarik születésében is szerepet játszhattak. Úgy tűnik a Krork fajt, mint egy utolsónak bevethető fegyvernek szánták, a Necrontyr hada és C’tan szövetségeseik ellen. Az Éjhozó néven ismert C’tan, midőn áttombolta az egész galaxist, szinte minden egyes fajban elültette a félelmet a kaszás figurája és a halál iránt, és ez alól csupán egyetlen faj volt kivétel, a Krork, kiknek leszármazottai sem félik a halált!

Kapcsolódó olvasmányok
Az elmúlt években a Black Library elég sokat foglalkozott velük és több információt is adhat például a Szörnyeteg Felemelkedése könyv is. Ha érdekel honnan is származnak az ork klánok, vagy az Impérium korai éveiről szeretnél többet olvasni, akkor az említett kötet első részét ajánljuk!

forrás: https://www.warhammer-community.com/2018/10/09/grim-dark-corners-the-brainboyzgw-homepage-post-3/

jim