Citadel festékek

Ki mikor kezdett festeni? Évtizedekkel ezelőtt? Tegnap? Nos, elérkezett az idő, hogy a Citadel bevezesse a Contrast festékeit, ezért most vetünk egy pillantást a múltra és hogy miből is lett a cserebogár.

Az Ősidők
A Citadel festékek tulajdonképpen majdnem egyidősek a Warhammerrel. Aki elég régen kezdett a hobbiba, annak ismerős lehet az alábbi szórólap a Heroquestből…

A citadel festékek megannyi formát öltöttek ezen idő tájt, amit a hobbisták csak “Vörös Korszaknak” hívnak, mert a legtöbb modellt pirosra festették a GW-nél. Könnyen felismerhető a korszak erről a jellegzetességéről, valamint, hogy a talpak világos zöldek voltak. Habár a Warhammer világa zord és sötét, maguk a figurák eléggé harsányra sikerültek akkoriban. Idővel a festékpaletta bővült és vele fejlődött a festés is. Ahogy egyre több szín állt rendelkezésre, úgy kerültek előtérbe újabb technikák, mint például a szárazecsetelés (drybrush).

Ekkor alapították a Golden Demon festőversenyt is! Ezek a festékek kiváló minőségűek, ám akrilok voltak, ami kevésbé kedvezett a figurafestőknek. A világos színeket nagyon nehéz volt felvinni, a két vékony réteg csak álom volt, mert ezeknél a színeknél sokkal többre volt ilyenkor szükség, hogy fedjen. Ez az igény vezetett oda, hogy újfajta festékkel álljanak elő a Citadelnél.

Alapozó (Foundation)
A fekete alapozó egy ideje e leguniverzálisabb kezdésnek bizonyult a festők körében, mert megadja a figurának a kezdeti sötét tónust, ami tökéletesen illik a 41. évezred zord hangulatához. Ugyanakkor ez egyáltalán nem kedvezett az addig akrilfestéket használó művészeknek, mert a világos színeket nagy szenvedéssel lehetett csak felvinni. Erre a Birodalmi Öklökkel játszó hobbisták emlékezhetnek a leginkább…Az alapozó festék volt az egyik legelső, amit kifejezetten a figurafestőknek dobtak a piacra. A mostani Citadel Base festékek elődje kiváló fedést biztosított egy aránylag vékony réteg segítségével. A Citadel Base osztatlan sikert aratott és a Charadron Granite festéket mind a mai napig dícsérik a veteránok, valamint a Mechrite Redet is rendkívül nagy becsben tartják.

És ez csak a kezdet volt…


Bemosók (Washok)
Kevés olyan dolog okoz maradandó emléket egy festő életében, mint amikor elsőre használ bemosót. (korábban Shade, most már Wash néven fut) Az árnyékolás egy titkos és sötét tanra emlékeztetett a hobbin belül és csak kevés kiválasztott tudta szépen megalkotni a saját árnyékoló folyadékát, mivel nehéz volt eltalálni a festék/tinta/víz arányokat. Ha mázlid volt, akkor minden harmadik kísérleted sikerrel járt.

A Citadel bemosók hivatottak azt a célt szolgálni, hogy ne kelljen ezzel bajlódnia egy festőnek és mindig ugyanazt az eredményt produkálják vele. Ezek a festékek kövezték ki egy halom újfajta típus útját a későbbiekben.

Modern idők
2012-ben újjászülettek a Citadel festékek. Megjelent egy addig nem létező kategória a réteg (Layer) festék, ami az alap (Base) színek mellett sokkal könnyebb felvitelt biztosított. Kevésbé volt már szükség arra, hogy saját színeket keverjünk, mert az alapszínek jóval több árnyalatban váltak elérhetővé.

Innentől csak bővült a kínálat, megjelentek a speciális festékek, mint a vérként felvihető Blood for the Blood God, vagy az innovatív Retributor Armor, és a nélkülözhetetlen Lahmian Medium.

A jövő
Most jelent meg a kontraszt (Contrast) és ezzel ismét egy teljesen új időszak veszi kezdetét.

Ha érdekel bővebben a téma, akkor érdemes nézegetni a Citadel weboldalát: https://citadelcolour.com/

forrás: https://www.warhammer-community.com/2019/05/28/a-history-of-citadel-paintgw-homepage-post-1fw-homepage-post-1/

jim