Dark Mechanicum

A Dark Mechanicum eleinte az Adeptus Mechanicuson belül egy külön szektát képviselt és Hórusznak hűséget esküdve szolgáltak a Nagy Kereszteshadjáratban.

A 41. évezredben azonban már a Káosz szolgái voltak és külön tevékenykedtek lojalista társaiktól. Hűségüket Hórusz gyakorlatilag megvásárolta az Auretiai Technokráciai technológiák átadásával és azzal, hogy megnyitotta előttük a Mars elzárt rejtekeit, melyek tiltott technológiáknak adtak otthont. Továbbá Hórusz követei arról tájékoztatták őket, hogy a Császár megpróbálja majd ellopni terveiket és fejlesztéseiket, valamint idővel rabszolga akarja kényszeríteni a tech-papokat. Végül Hórusz a hiedelmeikben való eltérést – mert voltak, akik a Császárt magát hitték az Omnissiahnak és voltak, akik továbbra is keresték a Mars mélyén bebörtönzött entitást – is kihasználta, hogy elszakítsa a két Mechanicum vonalat egymástól.

Ügyének több Mechanicum papot is megnyert, és arra buzdította őket, hogy a tiltott technológiákkal kísérletezzenek, így taszítva őket a Káosz kezei közé, többek között Fabricator-General Kelbor-Halt is.

Kelbor-Hal ott volt, amikor a Császár először lépett a Marsra, ám míg mások el voltak foglalva az Emberiség Vezérének imádatával, őt magát taszította a terrai hadúr jelenléte.
Hal és követői elutasították azt a nézetet, hogy a Császár személye lenne az Omnissiah, és csak egy hamis prófétát láttak benne. Attól féltek, hogy a Technológia Sötét Kora óta kivívott szuverenitását a Marsnak akarja majd megvonni tőlük a Császár. 

Ennek folyományaként történt a Marsi Hitszakadás Fabricator-General Kelbor-Hal vezetésével a Hórusz Eretnekség kezdetén, és aki később több sötét praktikát és technológiát is bevetett az Istvaan V-ön történt mészárlásban. A Terrai Ütközet utáni vereséget követően a káosz űrgárdistákkal együtt visszavonult a Terror Szemébe.

A 41. évezredben a Dark Mechanicum még létező, aktív szervezet és az áruló Titán Légiókat látják el, démoni egységeikkel a Xana II-ről. A 13. Fekete Hadjárat során megszálltak több lojalista világot, ám egyáltalán nem véletlenszerűen kiválasztott célpontokról volt szó, hanem tudatosan olyan helyeket kerestek fel, ahol rég elfeledett tudást sejtettek, mellyel egy, a Technológia Sötét Kora óta nem látott pusztító fegyvert hozhattak volna létre.

források: http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Dark_Mechanicum
http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Kelbor-Hal
konverzió: Sim Terry