Fekete Hadjárat

A minap a 12. Fekete Hadjáratról esett szó a lore cikkben, ma pedig úgy általánosságban nézzük meg mit is értünk Fekete Hadjárat alatt és mennyi volt eddig belőlük.

Egy Fekete Hadjárat nem más, mint, amikor a Káosz erői egyesülnek egy kivételesen erőskezű vezető irányítása alatt és úgy vonulnak hadba az Emberiség Birodalma ellen.

A Hórusz Eretnekséget követően az Impérium belekezdett a Nagy Tisztogató Hadjáratba, melynek célja, hogy visszaűzze az árulókat és eretnekeket a Terror Szemeként ismert warp viharba. Ott a Káosz hadait lekötötte az egymással való rivalizálás, így a Birodalom lakói békében élhettek.

A béke azonban csak egy múló pillanat az Impériumban, hiszen mind a mai napig a Káosz erői nem nyugszanak, hogy elvétve ne indítsanak támadásokat az emberiség ellen. Minden évezredben akad néhány Bajnoka a Káosznak, aki elég magasra küzdi fel magát és képes meggyőzni másokat, hogy összefogjanak és legyőzzék régi ellenségüket. Ha sikerül, akkor félreteszik addigi sérelmeiket és látszólag szövetségre lépnek, utat nyitva ezzel egy új Fekete Hadjáratnak.

Sokféle teremtmény gyűlik ilyenkor egy zászló alá és alkotják a Káosz seregét: az Elveszettek, vagy ősi Titánok, bizarr Dark Mechanicum gépezetek és a warp megannyi démona. A seregek élén azonban mindig a bosszúszomjas Káosz Űrgárdisták állnak, ők vezetik a hadat az Impérium ellen.

A leghíresebb Fekete Hadjáratok Abaddon nevéhez fűződnek, aki a Fekete Légió hadura volt és Hórusz utódja. Ő maga már 13 ilyen hadjáratot indított, amik között ugyanúgy megtalálhatóak voltak kisebb rajtaütések, mint egész szektorokra kiterjedő konfliktusok. Legutolsó ilyen hadjárata sorban a tizenharmadik volt, mely Cadia bukásával végződött.

A Fekete Hadjáratoknak van azonban egy sokkal ördögibb és titkos célja. Az Évezred során rábukkant több ősi monolitra, melyek a warpot tartották kordában. A hadjáratokat felhasználta, hogy ezzel leplezze grandiózus tervét, hogy sorjában megsemmisítse ezeket a monolitokat, melyek a Bíbor Ösvény részét képezték. Végső terve az volt, hogy a Terror Szemét olyannyira kiterjessze, hogy magát Terrát is felfalja.

Eddig ismert Fekete Hadjáratok:
1. 781.M31, Cadia első csatája, Abaddon megszerzi Drach’nyen démonkardját
2. 597.M32, Corona átka, Abaddon megátkozza a rendszert, és később itt harcol majd Typhus is a Grey Knightok ellen
3. 909.M32, Tallomin démonherceg vezette hadba a Káosz erőit, Abaddon pedig megsemmisíti Szent Gerstahlt
4. 001.M34, El’Phanor bukása és Kromarch halála
5. 723.M36, Elysia megtisztítása, Abaddon megidézi Doombreed démonherceget majd elpusztítja a Warhawk rendet.
6. 901.M36, Abaddon beolvasztja seregébe a Szem Fiai légiósokat, kik a Hórusz Fiaiból maradtak hátra
7. 811.M37, A Szellem Háború, melyben Abaddon megszerzi a Vérangyalok géncsíráját Mackannál.
8. 999.M37, Abaddon ebben megpróbálja elnyerni Tzeentch kegyeit
9. 573.M38, Cancephalus Erőd végzete, Abaddon közel 20 éven keresztül vérezteti ki a birodalmi erőket, mire sikerül visszaverni seregét
10. 001.M39, Helicai Konfliktus, Abaddon erői Medusánál ütköznek meg a lojalista sereggel
11. 301.M39, Relorria végzete
12. 139.M41, a Gothic Háború
13. 999.M41, Cadia bukása

forrás: http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Black_Crusade

jim