Guilliman Első Esküje

Micsoda is valójában Guilliman Első Esküje? A mai lore cikkben kiderül mit is takar ez az ereklye, melynek a Calth küzdelemben majdhogynem nyoma veszett.

Alapvetően nem más, mint egy Becsület Lobogó, az Ultramarine Rendház egy ereklyéje, amit a Word Bearerek elleni küzdelemben majdnem elvesztettek a Calthon. Mikor a harcok megkezdődtek a bolygón, az ereklyét a Caudeus őrmester vezetésével megbízott szakasz birtokolta és még akkor is náluk volt, amikor a felszín alá vezettek a harcok. A probléma akkor jelentkezett, amikor mind az ő mind a Tynon őrnagy vezette szakaszt elsodorták a harcok a Légiójuktól. Rájöttek, hogy a Word Bearerek áttörték az Ultramarineok arcvonalát és hamarosan körbekerítik a saját csapataikat, és megszerezhetik a lobogójukat, miután mindkét szakasszal leszámolnak. Ennek tudatában Olmenusra, egyikük szakaszvezetőjére bízták az ereklyét és elindultak,hogy hősi halált haljanak a Word Bearerekkel szemben, ezzel időt adva Olmenusnak és csapatának,hogy egy szervizaknán át kimenekíthessék a lobogót. Miután kikerült a harcok hevéből, sikeresen visszajuttatta az Ultramarineok haderőihez a zászlót. 

Guilliman Kapuja a fő bejárata annak az útnak, mely a Calth felszínéről vezet le egészen a lakosság lakta földalatti barlangokig. A calthi légkör silány és amúgy is mérgezett levegője miatt, a napsugárzás ami eléri a felszínt életveszélyes a lét minden formája számára. 

Mivel ez az egyetlen ki és bejárat a föld alatti rendszerhez, ezért Guilliman Kapuját hihetetlenül megerősítették és kiemelkedően biztosítják védelmét. Ugyanakkor gazdagon díszített, Remus Ventanus szobra is ékesíti, aki a Horus Eretnekség során vezette a Calth védelmét az árulókkal szemben.

A Vérben Születettek inváziója során, Honsou hadvezér személyesen vezette a Vas Harcosait Calth ellen. Látván Guilliman 
Kapuját, egyből tudta,hogy a szokásos módszerekkel bevehetetlen, még akkor is, ha a saját harcosai, kik mesterek az 
ostromban végzik a támadását. Ezért a Kapu védelmét egy kisebb osztagra bízta, kiknek tagjai inkább jeleskedtek a mászásban és a közelharcban. Közöttük volt Ardaric Vaanes is, az Újszülött, és több zsoldos is. A csapatnak egy lőálláson át sikerült behatolniuk, legyőzték akit ott találtak és Vaanes vezetésével, akinek belső információ is voltak, sikerült átvenniük a vezérlést a Kapu felett és kinyitni Honsou sereg számára. 

forrás: https://spikeybits.com/2017/03/what-is-the-relic-called-guillimans-first-oath-lore.html