KMCS 7 . saját szavakkal – interjú Serrathal és Kabával

A 7. KMCS kapcsán kerestük meg a szervezők közül Ruttkay “serrath” Ádámot és Sarkadi “Kaba” Sándort, hogy feltegyünk nekik néhány kérdést.

 • Sziasztok! Első körben kérlek arról meséljetek, hogy hol találkoztatok a Warhammer 40.000-el és milyen seregekkel játszotok?

  Kaba: Az én kapcsolatom a hobbival egészen 10 évvel ezelőttre vezethető vissza. Anno ráfüggtem a Dawn of War PC-s játékra, de a Dark Crusade kiegészítőhöz már gyenge volt a gépem, ezért úgy döntöttem, a gépem agyatlan tuningolása helyett megvásárlom a full 3D-s HD-s élményt, a figurákat. Annó a Grim War Debrecen klubban kezdtem a karrieremet, Zombie alapítótag vitt be a klubba, és sikeresen teljesítettem a beavatási játékokat (3 meccs a 3 alapító ellen, akkoriban ezt még komolyan vették). Azóta sok víz folyt le a Tiszán, és Pogi segítségével újraalakultunk HTBK Debrecen néven a Kratochvil Károly Jonvéd Középiskola és Kollégium intézményében.Link: http://www.bocskaidandar.hu/new/index.php/2013-08-16-05-22-18/htbk-hirek/549-terepasztalos-verseny-a-kratochvilban

  serrath: Én a miskolci klubbal vettem fel először a kapcsolatot, akkor még ott laktam. Fantasy-val kezdtem, törpékkel, majd 40k-ban is hamar megtaláltam a kedvencemet a Black Templars seregben. Azóta sok sereg váltotta egymást már.
 • Kérlek mutassátok be röviden, hogy a KMCS tulajdonképpen mikor és hogyan alakult, vagyis a Kezdetekről. 🙂

  Kaba: (lásd Serrath válasza)

  serrath: Tavaly volt róla szó, hogy jó lenne megismerkedni a keleti kluboknak egymással. Gery keresett meg az ötlettel, hogy mi lenne ha tartanánk a debreceniekkel egy közös napot. Játék, ismerkedés. Aztán addig tárgyaltuk, hogy akkor adjunk neki valami kis “verseny” keretet, de szigorúan sörmeccs szinten. Mivel sok kezdő játékosunk volt (főleg Abonyban), így 500 pontos, sorsolt páros meccsek voltak kis asztalon. 12 fővel indítottuk a dolgot, plusz fényképész/bíró. Jómagam.
 • Mik voltak a tapasztalataitok a korábbi 6 állomáson? Létszámot és seregeket tekintve?

  Kaba: Számomra a legnehezebb és legnagyobb kihívást a KMCS4, avagy a debreceni KMCS megszervezése jelentette. Beleadtam apait-anyait, szigorú voltam mint Kőagy Őrnagy, de nagyon kis pofás rendezvényt tudtunk kihozni belőle. Emlékszem, nem tudtam rendesen kipihenni a fáradalmakat, rendezvény utáni éjszaka hajnali 3-kor már indultam Svédországba az amerikai főnökömmel. De egy percét sem bántam meg!

  serrath: Ez volt ugye az első 8. kiadásos állomás. Korábbiakban nagyon változatos seregek voltak. Sok listaötlettel, extrém megoldásokkal is, de nem volt meta. A létszám az folyamatosan 16-20 fő körül alakult eddig.
 • Mi a célja a sorozatnak, és merre van lehetőség fejlődnie? Milyen irányt vesz a sorozat?

  Kaba: Gery mester megbízott egy titkos küldetéssel, miszerint próbáljunk meg nyitni külföldre is. Úgyhogy már folynak a tárgyalások Nagyváraddal, Temesvárral és Horvátországgal… És emellett természetesen megtartani a magyar KMCS-ket!

  serrath: A cél mindenképpen a szórakozás. Összejönni, játszani, nevetni. Úgy gondolom nagyon más célra nincs szükség és szerintem fejlődésre sincs igény, elvárás. Igazából minden klub a saját szája ízére formálja az adott rendezvényt, így mindegyik forduló kicsit más szabályokkal, rendszerrel, korlátozással jön. Úgy gondolom addig jó ez a rendezvény, míg (létszámtól függetlenül) ezen a szinten akar maradni.
 • Hogy értékelnétek a 7. KMCS-t? Milyen volt szervezni? És elégedettek vagytok vele?

  Kaba:(én csak a kaját intéztem, kérdezd Grosht 🙂 )

  serrath: Én elégedett vagyok. Voltak hibák, amire legközelebb ügyelni kell, de ezt leszámítva nem nagyon távozott senki sem keserű szájízzel. Ez a lényeg.
 • Lehet-e már tudni valamit esetleg a következő állomásról? Helyszín, formátum, mik a tervek?

  Kaba: Annyit tudok, hogy Warhammer 40000 és 8. kiadás. 🙂

  serrath: Úgy néz ki jövő év első állomása Miskolc lesz, de ettől pontosabbat és többet egyelőre nem tudok mondani.
 • Ahogy mi láttuk, a mostani állomás igen nagy népszerűségnek örvendett és rekordot is döntött létszámilag és nem csak KMCS történetét illetően, hanem egész hazai viszonylatban. A médiában is mind megjelent róla cikk – videó interjú. Erről mi a véleményetek? Mennyire van jelen a hobbi az online felületeken?

  Kaba: Én szoktam gyártani vicces meme-videókat a KMCS-ről, amiket főleg a rendezvény résztvevőinek készítek, mindenféle belső utalással. Egyszer volt egy hosszúra sikerült podcastunk is, reméljük abból lesz még folytatás. De az arcomat még soha nem adtam hozzá. 🙂

  serrath: A hobbi ismertetésében és népszerűsítésében szerintem rengeteg fejlődési lehetőség van. Nem nagyon publikálnak rólunk semmi hivatalosat, sokan azt se tudják, hogy létezik ilyen. Több ilyenre lesz szükség, és igyekszünk tenni azért, hogy ez meg is valósuljon.
 • Szokásos személyesebb kérdés pedig a végére, a 8. kiadásról mi a véleményetek?

  Kaba: Sok szabály egyszerűbb lett, fölösleges táblákat és sablonokat kivették, ami jó, mert a beugró játékosokat könnyebb megfertőzni. Elégedett vagyok vele eddig.

  serrath: Egyszerűbb, pörgősebb, de nem süllyedt le az Age of Sigmar szintjére, szerintem még eltalálták azt a butítást ami belefér. És van egy két olyan elem, ami jót tesz a játéknak. (Pl járműveken lévő módosítások) És végre van balansz a seregek között.

Köszi a válaszokat!serrath és Kaba: szivcsi lábcsi puszcsi ♥Ölel és puszil mindenkit: Kabcsi-mabcsi