Külföldi versenyek, hazai játékosok – interjú Csordás Gáborral

Mai cikkünkben felkerestünk egy régi motoros 40K játékost, hogy kicsit beszélgessünk a külföldi versenyeken szerzett élményekről, tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről a magyar csapatot illetően.

Szia CSG! Első körben kérlek, hogy mesélj picit arról, hogy mikor is találkoztál a Warhammer 40K-val, hogyan kezdődött a hobbi nálad? Milyen seregekkel játszol?

A Warhammer 40K világát már régóta ismerem az olyan regényekből és számítógépes játékokból, mint Ian Watson Űrgárdistája vagy a Dawn of War, de gyűjteni, festeni és játszani csak pár éve kezdtem el.

Valamikor 2013-ban, egy D21-es Bázisbeli kezdőnapon játszottam az első meccsemet. Elsősorban űrgárdistákkal játszom, de vannak Chaos Space Marine és Chaos Daemons csapataim is.

Az évek folyamán kicsit belenéztem a Grey Knights és a Dark Angels seregekbe is, de szinte minden újonnan megjelenő kódex megmozgatja a fantáziámat – most éppen arra kell ügyelnem, hogy ne vásároljam tele magam Death Guard figurákkal.

– Honnan jött a versenyzés ötlete, emlékszel az első itthoni versenyedre?

Egészen pontosan meg tudom mondani. 2013 őszén, az első Brave Souls versenysorozat harmadik fordulójában játszottam először versenyen. 1000 pontos verseny volt, az első fordulóban kikaptam Dobi Dark Eldáitól, a másodikban legyőztem Alali Imperial Guardját, a harmadikban pedig megint csak kikaptam, ezúttal egy Space Marine játékostól.

Versenyzés teljesen természetesen jött – mindig is szerettem a kompetitív játékokat, és a meccseken kívül is órákat lehet tölteni a hobbyval sereglistákat faragva, theoryhammerezve.

– Honnan jött és mikor, hogy külföldi versenyekre járj? Egyedül vagy akár csapattal?

A magyar versenyközösség elég kicsi, és 1-2 év alatt meg lehet ismerni minden játékost, és az általuk használt seregeket/taktikákat. Szerettem volna kicsit bővíteni a tudásomat, ezért kézenfekvőnek tűnt a külföldi versenyek látogatása. Csapatverseny nincs túl sok, ezért inkább az egyéni versenyekre koncentráltam a környező országokban (Bécs, Prága, Zágráb).-

Tavaly voltatok a görög ETC-n, és a WTC-n ősszel, ez milyen élmény volt neked, a csapatnak?

A két verseny a skála két végpontja. Az athéni ETC meleg volt, bénán szervezett, egy elég szörnyű csarnokban, vacak asztalokkal – ezzel szemben a WTC laza, látványos és mondhatni otthonos volt. A csapatunk sajnos egyik helyen sem szerepelt fényesen, mindkétszer tökutolsók lettünk, még pontot sem sikerült szereznünk. Általánosságban igaz, hogy 40k-ban (is) fényévekkel el vagyunk maradva a világ többi részétől. Nincs elég játékos, a meglévők nehezen változtatnak a megszokott konvenciókon, hiába haladt már el mellettük a versenyszcéna. Hiányzik a versenyrutin, és természetesen a hobby anyagilag is komoly megterhelést jelent, amit nem mindenki tud vállalni.

– Tavasszal volt idén is Prágában verseny, mesélj arról is kicsit kérlek, az egyéni vagy csapattal volt?

A Prague Open-t a gamemat.eu cég szervezte, ők tereptárgyak és kiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak. A verseny egyéni volt, 1850 pontból, öt fordulóból állt. Kb 50 játékos indult, nagyrészt helybeliek, de sok német is átruccant a határon. A szervezés profi volt, az asztalok szépek – mondjuk ezt el is vártam, ha már ezzel foglalkozik a cég.

A seregem 3 dupla Gatling ágyú Renegade Knightból és pár Tzeentch heraldból állt.Az 5 meccsből 2-t sikerült megnyernem, míg hármat elvesztettem, és ezzel a középmezőnyben végeztem. Igazából egy kis odafigyeléssel meg rutinnal (a gyakorlás hiánya…) jobb eredményt is el lehetett volna érni, de most nem jött ki a lépés. Majd jövőre!

– Kicsit off, de bejött időközben a 8. kiadás, mi a véleményed róla? Mennyiben változott meg a játék képe, gyorsasága, összetettsége?

Igen, játszottam már pár meccset, és nagyon tetszik a 8. kiadás. A szabályrendszer sokkal letisztultabb, egyértelműbb. Az SM talán nem a legerősebb sereg, de egy szolid választás. Szerintem össze lehet rakni belőle egy olyan csapatot, ami bárki ellen eséllyel harcol. Bizonyára vannak kevésbé optimális egységek, de a GW mostanában nagyon aktív, és villámgyorsan változtat a dolgokon, ha komoly problémát lát. Június elején jött ki az új kiadás, és már volt 2 FAQ, de már az új SM és CSM kódexet is megfaqzták. Nagyon szimpatikus ez az új, “odafigyelős” GW.

– Ősszel indul 2 csapat is várhatóan Zágrábba, ahogy a fórumon láttuk, mik a tervek, hogyan készültök? Mire számítotok? Mivel lenne elégedett a csapat?

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor valóban két teljes csapattal indulunk a novemberi Winter Team Championship-en Zágrábban. Mint említettem, nem lehet túl magasra tenni a lécet – én annak örülnék, ha mindkét csapatunk meg tudna nyerni 1-1 párharcot. Mivel a 8. kiadás még nagyon új, folyamatosan jelennek meg a kódexek és FAQ-k, ezért nehéz megítélni, hogy milyen lesz a verseny-meta novemberben. Abban biztos vagyok, nem lesz könnyű meccsünk

Ha valakit érdekel a külföldi versenyzés hogyan kezdjen bele, vagy mire ügyeljen, mit gyakoroljon, honnan tud taktikákat ellesni, illetve hogyan lehet bekerülni egy csapatba itthon?

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Érdemes minden hazai versenyre elmenni, és törekedni a minél jobb helyezésre. Külföldön általában szívesen látják az idegen versenyzőket, mert színt visznek a helyi palettába – interneten utána kell nézni, hogy mi lesz és hol, aztán nekivágni. Kiindulási pontnak jó a www.tabletoptournaments.net, itt megtalálni az osztrák és német versenyeket.

Itthon nagyon könnyű bekerülni egy csapatba, csak jelentkezni kell. Mivel kevés az aktív játékos, ezért szívesen látunk mindenkit!

– Szerinted a hazai meta mennyiben hasonlít a külföldire? Vannak hasonlóságok, vagy importált powergamer listák?

A hazai meta maximum nyomokban emlékeztet a külföldire – van pár játékos, aki próbálja követni a nemzetközi irányvonalat, de a többség inkább a megszokott egységeket és taktikákat használja, bízva a kockadobás erejében.

A különböző powergamer listák szerencsére nem nagyon jelennek meg a hazai versenyeken, de emiatt nehéz tapasztalatot gyűjteni ellenük. Egyébként ezek a listák csak az első pillantásra tűnnek legyőzhetetlennek – sok gyakorlással, és a küldetés feladatainak szem előtt tartásával le lehet győzni akárkit.

Mi a top 3 sereg jelenleg szerinted?

Astra Militarum conscripts + artillery spam. Chaos Daemons és/vagy Chaos Space Marines Smite spam. Imperial “soup”-listák – Gulliman, Celestine, primaris psykerek, conscriptek, stb. Gyakorlatilag a legköltséghatékonyabb egységek az Imperiumból.

Köszi a válaszokat, és sok sikert a csapatoknak Zágrábban! J