Mortarion, A Káosz Démonhercege

Nem véletlenül volt a mai retrohammer kép, jöjjön egy kis lore Mortarionról, a Halálgárda primarchájáról.

Az Eretnekség

Mortarion, A Káosz Démonhercege

Hórusznak Mortariont volt a legnehezebb az oldalára állítani és egy ideig úgy tűnt nem is jár sikerrel. Ám szép lassan sikerült Hórusznak olyan képet kialakítani Mortarion szemében a Császárról, mint aki nem más, csak egy újabb zsarnok a sok közül. Mortariont elborzasztotta a gondolat, hogy apja nem más, mint egy, a warp által megfertőzött szörnyeteg. Hórusz a warp iránti gyűlöletét használta fel testvére ellen és azzal érvelt, hogy apja a warp által hozta létre a primarchákat. Ezen kételyeket elültetve Mortarionban, sikerült szép lassan meggyőznie őt, hogy álljon a Hadúr szolgálatába. Az Istvan III-on csatlakozott is Mortarion és légiója az árulók sorába. Mortarion Prosperon próbálta meggyőzni másik testvérüket, Jaghatai Khant, hogy lázadjon fel ő is. Kettejük csatájában a Nagy Khan bizonyult gyorsabbnak, míg Mortarion a szívósabbnak. A csatát követően Mortarion figyelme a Prosperot övező rendszerek ellen fordult. Ekkor találkozott egy nő alakjába bújt démonnal, akit csak pszichikus erejével tudott végül legyőzni. Ráébredt, hogy ezen erejét a birodalmi dogmák tiltása ellenére vetette be, ám megfogadta, hogy mesterévé fog válni az éteri erőnek.

Mortarion legközelebb a Dwell-i ütközetben tűnt fel, Hórusz és Fulgrim oldalán. Őt is megpróbálta meggyilkolni Shadrak Meduson és csapata, ahogy Fulgrimot is, ám tervük nem járt sikerrel. Később a Molech-i csata során számtalan terminátorát feláldozta, hogy Ignatius Grulgort újjáélessze.

A Kalium Kapunál vívott ütközetre ereje sosem látott méreteket öltött. Egyaránt kísérletezett xeno és káosz ereklyékkel. Ekkoriban kapta Hórusztól a feladatot, hogy a Prospero óta őket üldöző Fehér Sebek légiót számolja fel. Mortarionnak először nem tetszett a feladat, ám végül a Khannal való személyes ellenszenve meggyőzte őt a feladat elvállalásáról. A Császár Gyermekeinek haderejével Catallusnál egyesülve ütöttek rajta a Fehér Sebek flottáján. Mikor Mortarion Jaghatai zászlóshajójára teleportált, akkor vette észre, hogy csupán maroknyi öngyilkos Sagyar Mazan harcossal nézhet farkasszemet. Tovább súlyosbította a problémáját, hogy a hajó reaktorait előre túlterhelték és a Khan a Menny Lándzsája fedélzetén menekül a lojalistákkal. A hátrahagyott veteránok legyőzését követően az utolsó pillanatban sikerült Mortarionnak elmenekülnie a felrobbanó hajóról. A harcokat követően rájött, hogy légiója túlságosan szétszórtan tevékenykedik, ezért megbízta Eidolont, hogy kutassa fel a Calas Typhont és a flotta többi részét.

A Halálgárda bukása

A kampányok után Mortarion Hórusszal együtt Terra ellen vonult. Egyesítette erőit a légió másik felével, melyet Calas Typhon vezetett akik korábban a Sötét Angyalok ellen harcoltak Perditusnál. Ynyxen gyülekeztek és a hatalmas flotta Terra felé vette az irányt. Typhon tanácsára Mortarion a Terminus Est fedélzetén utazott. Mortarionnak azonban rá kellett jönnie, hogy az Első Kapitány megváltozott és Typhon nem az már, aki valaha volt. Typhon megvádolta navigátorait, hogy összejátszanak Malcadorral, ezért megölette valamennyit. Mortariont azonban biztosította afelől, hogy megfelelően képzett utánpótlása van, hogy a hajót a warpon keresztül elnavigálják. Mortarion gyanúja csak nőtt, amikor a Halálgárda útjába került egy pusztító járvány, mellyel a légió minden tagja megfertőződött és szörnyű mutánsokká váltak, akik immár ellenáltak a halál minden formájának. A primarcha sem volt ezalól kivétel, ezért a Terminus Est fedélzetén szembeszállt Typhonnal.

Árulással vádolta Typhont, aki elismerte tettát, de rávilágított a primarchánál arra, hogy tervének sokkal nagyobb célja volt. Mortarion dühében nekirontott kapitányának, aki egy ideig állta a sarat pszichikus erejének köszönhetően. Ám idővel a primarcha legyűrte és kaszájával megölte Typhont. A fertőzésnek köszönhetően azonban Typhon feltámadt. Ekkor engedte szabadon az eltorzult Ignatius Grulgort. Grulgor beváltotta korábban Mortarionnak tett ígéretét és megfojtotta Typhont. Ekkor Typhon ismét feléledt és Mortarion rájött, hogy átverték. Hallucinálni kezdett, és azt hitte, hogy Barbaruson van, és apja erődjéhez igyekszik a hegyeken át. Ekkor meghallotta Nurgle hangját, aki ráébresztette, hogy az ajándéka nélkül az örökkévaló szenvedés marad csak az ő és a légiója számára. Ugyanakkor új és hatalmasabb erőt is ajánlott neki a Káosz Isten, amit végül MOrtarion elfogadott és véget vetett szenvedésének.

Miután kiléptek a warpból már nem is hasonlítottak régebbi önmagukra. A gárdisták egykor csillogó páncélja az enyészeté lett és alig bírta felpüffedt testrészeiket magukban foglalni. Fegyverzetüket immár a warp energiája táplálta. Midőn Hóruszt legyőzték, Mortarion visszamenekült légiójával a Terror Szemébe…