Nurgle felemelkedése – interjú Ivánka Leventével a Fate of Konor kampány kapcsán

Szia Levi! A Fate of Konor kapcsán kerestünk fel, és örülnénk, ha válaszolnál néhány kérdésünkre a 40K-val kapcsolatban.

– Először is aránylag új játékos vagy, ugye? Melyik kiadásban, nagyjából mikor kezdtél wargamezni?

7. kiadásban kezdtem el terepasztalon játszani, egész pontosan múlt évben Karácsonykor. Viszont nem szerettem volna festetlen figurákkal játszani ezért az egész Dark Vengeance-n kezdő dobozt először kifestettem.

– Miért pont a 40K? És hol találtál rá?

A Warhammer világgal egy ős kövület PC-s játék nyitott kaput amit úgy hívtak: Space Hulk. Illetve van egy német nyelvű Space Crusade társasjátékom 1992-ből, de akkor még fogalmam se volt róla, hogy az is 40k és a német sem az erősségem. Nagyon szerettem a 40k világát és természetesen rongyosra játszottam a Dawn of War szériát is. De az igazság az, hogy tudtam magamról borzalmas festő vagyok. Modellezni viszont nagyon szerettem anno még gyerekként tankokat, repülőket szóval ilyen 2. világháborús cuccaim voltak.Aztán amikor felköltöztem Székesfehérvárról az új meló kapcsán és külföldre küldtek, kint bele botlottam egy Warhammer boltba. A Dark Vengeance-t Erősen ajánlotta az eladó, ha el akarok kezdeni 40k-zni ez a tökéletes starter doboz így azt vittem magammal haza. Később vettem hozzá kiegészítőket a Gép-Házban ami mint kiderült csupán 2 utcára van az új lakásomtól.

– Milyen sereggel játszol? Miért pont őket választottad?

Chaos frakcióval játszom azon belül is Chaos Space Marine-t választottam, jelenleg a Death Guard kollekciómat bővítem. Van még egy Dark Angel seregem is arra az esetre, ha egyszer lakatlan szigetre kerülnék a barátnőmmel.

Nagyon szeretem, hogy jó a háttér sztori, rengeteg opció van, jók a modellek, jók a konverziós lehetőségek. Az ember az ízléséhez tudja igazítani a sereget színben és összeállításban. Egész jól lőnek, psyznek, közelharcolnak. Illetve nagyon tetszett az a mechanikája, hogyha párbajban legyőzöd a másik karakterét, akkor démon herceggé változhatsz.

– Milyen benyomásaid voltak a Konor kampányról? Részt vennél a következő GW-s kampányban is? Mik voltak a pozitívumai? Volt bármilyen negatív dolog benne?

Nagyon pozitív a kampány kapcsán hogy rengeteg új játékos jött napi szinten játszani, rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, ők szépen haladnak a seregük kifestésével is. Abból a szempontból jó volt a narratív szabály rendszer, hogy rengeteg őrült dolgot ki lehetett próbálni, amit a matched play nem bír el. A küldetések elég szellemesek voltak kivéve ezek a “menekülős küldik” azokat annyira nem kedveltem.

Az nem tetszett, hogy a Xenokat kizárták a történetből és véleményem szerint ők is az imperium kezére játszották a globál kampányt. Ahhoz kétségem nem fér, hogy impérium játékosból van a legtöbb így voltak olyan meccsek ahol egymást mészárolták. A másik dolog, ami picit furi volt, hogy egyedül a Space Marine-ok kaptak kodexet és a Chaos csak a kampány közepére kapott ilyesféle erősítést. Azért főleg az elején ez nagyon kijött balance szempontból.

Visszatérve a pozitívumokra összességében fun volt a kampány. Jó volt, hogy ilyen hosszú és izgalmas volt, sok csata zajlott le közbe söröztünk.

– Ezen felül szoktál versenyekre is járni? Azokról mesélj picit, hogy mik a benyomásaid?!

Igen, ahogy időm teheti, járok versenyekre is. Itthoni rendezvények nagyon jó hangulatban telnek. Jó új arcokkal találkozni rengeteg új taktikát, tapasztalatot nyer az ember, ha részt vesz pár ilyen összejövetelen. Érdemes megnézni a seregfestéseket, konverziókat.

Remélem még több verseny lesz, mert ez nagyon fontos mozgató rugója ennek a hobbinak. Ez akkor is igaz, ha az ember nem szeret versenyezni. Alapvetően nem a győzelem miatt nevezek egy versenyre, hanem hogy jól érezzem magam.

7. kiadás versenyei nem épp a káosznak kedveztek. 8.-ban jobb a balance valamivel, viszont most két fajta 40k-t van. Az egyik ez a Lord of War őrület, a másik, ami Lord of War mentes. Az a legnagyobb baj ezekkel a nagy dögökkel, hogy annyira erősre sikerültek, hogy gyakorlatilag első körben eldől a meccs. Ha te kezdesz és van lord of war életben, akkor annyi egységet ledarálsz, hogy az ellenfélnek kevés esélye marad érdemben reagálni. Ez pedig semminek se tesz jót.

Illetve szerintem a kódex nélküli seregeknek is kapniuk kéne valami default relic/wargeareket pár értelmes stratagemet azon a 3-on kívül, ami van. Valami teljesen alap legion traitet tényleg, csak amíg várnak a kódexekre.

Meg kell kérdeznem, de mint Death Guard játékos hogy tetszenek az új figuráitok? Idén rengeteg újat kaptatok, van-e esetleg valami, amit titokban remélsz, hogy év végéig megjelenik még a számotokra?

Nagyon jók az új Death Guard kiadások, nálam teli találat, ami eddig kijött. Hiányolom a kódexből a Helldraket és a Motorosokat de ez van. Azt hiszem egy új DG predátor tanknak örülnék a legjobban, esetleg ha lenne egy értelmes új chaos land raider némi fegyver opciókkal.

– Utolsó kérdésem, hogy választhatnál egy tetszőleges frakciót, amit kezdenél, és cserébe a GW kihozni belőle legalább ennyi új figurát, mint a Death Guard, akkor mit választanál?

Nagyon szívesen fogadnék egy hasonló Ork kiadást. De azt hiszem a legjobban egy Lionel Johnson által vezetett Dark Angel seregre költeném a fizetésem. Csuklyás space marine-ok két kezes kardokkal szerintem pofásan nézne ki a terepasztalon.Köszönöm a kérdéseket.

Üdv mindenkinek!