Páncélok a 40K világában – 3. rész

Mark 7 “Aquila (Sas) Páncél”

A Mark VII páncél, vagy ismertebb nevén az Aquila, Imperator vagy Sas páncél. A Horus Eretnekség idején fejlesztették ki, és a legelterjedtebb a páncél változatok közül a rá következő tízezer évben. A Mark VI-ot követően a legjelentősebb változásokat már csak ez a modell képviselt. A Marson zajló végső csatározások során az Impérium rájött, hogy nem nyerhetik meg a bolygó védelméért vívott harcokat. A páncél fejlesztésén dolgozókat átszállították a Földre, hogy folytatni tudják a munkájukat, amik később a Mark VII-es kivitelezéséhez vezetettek. Miután Horus elfoglalta a Marsot, az újfajta páncélokat elkezdték átadni a Terrán és Lunán állomásozó lojalista csapatoknak.

A páncél egyik fő fejlesztése, a mellkasi rész, ami a hozzá és a kezekhez tartozó kábeleket rejti. A mellkasi részen kapott helyet a birodalmi sas, ezért is nevezik Sas Páncélnak, avagy Armorum Imperatornak. Ez a verzió mellőzi a szegecses váll páncélt és mivel a Mark VII-est a VI-os alapján fejlesztették tovább, ezért elég sok hasonlóságot lehet felfedezni köztük, így az egyes páncél darabok helyettesíthetik egymást a két verzióban, mint például a sisak.

Mark 8 “Errant Páncél”

A páncél önmagában egy erősen módosított Mark VII-es, amihez rengeteg extra páncéllemezt adtak hozzá a torzó résznél, hogy az összes kábelezést elfedjék, ezáltal növelve a védettséget az ellenséges tűz elől. A nyaki részeken is megerősítették a páncél védelmét, ami a sisak légző készülékét, valamint a kényes nyaki ízületeket is megvédi egyben. Ez a kialakítás azonban újfajta sisakot kívánt, ami a korábbi verziókkal nem kívánt kompatibilitási problémákba ütközött. Elég kevés példányt állítottak elő idáig ebből a változatból és még kevesebbet látni belőlük a csatamezőn. Gyakran a veterán űrgárdisták hordják őket, mintegy a rangjukat jelezve ezzel.


Mark 10 Tacticus Páncél

A Mark X ötvözi a korábbi Horus Eretnekség alatt használt változatok előnyös tulajdonságait, a fejlettebb újszerű technológiával. Maga a kidolgozása Magos Belisarius Cawl nevéhez fűződik, úgy ahogy a Primaris Space Marineok létrehozása is. Ezeket a páncélokat használják az éppen zajló Indomitus Hadjárat során is. Moduláris kialakítású a páncél, így sokoldalúbb, mint elődei. Többféle változata ismert, mint például a Mark X Gravis, amit a parancsnokok viselnek, vagy olyan egységek, mint az Agressor, Intercessor vagy akár az Inceptor osztagok. A Gravis típusú Mark X páncélok szinte olyan hatásos védelmet nyújtanak, mint a korábbi Terminátor páncélok, ám azoknál jóval rugalmasabb mozgást biztosítanak viselőiknek.

Egy másik variánsa a X-esnek a Reiver típus. Könnyedebb és áramvonalasabb kerámia lemezek még több mozgékonyságot nyújtanak az egységeknek és a servo motorjaik tökéletesen zajmentesek a kialakításuk végett. Ahogy a nevük sejteti, a Reiver osztagok viselik. Ezek a páncélok továbbá lehetőséget adnak az újfajta fegyverek bevetéséhez. Aegis Páncél A Grey Knightok hordanak Aegis Páncélokat, amik rendkívül kifinomultan megmunkált erőpáncélok, felszenteltek és imádságokkal televésett darabok, rituálékkal és pszichikus metódusokkal is megerősítve védelmüket. Alapvetően a VI, VII és VIII-as verzió jegyeit is magán viseli, ám igazi jellegzetessége az erősen lovagiasra alakított sisak.
Space Wolves Rúna Páncél A Space Wolfok rúnákkal énekes vérteket hordanak, melyeket papjaik véstek bele védelem gyanánt. Ezek ellátják pszichikus támadások ellen is. A Vas Papjai készítették őket, és több forrás is arra utal, hogy ezek a Mark XII Lupio változatának korai verziói.

Adepta Sororitas Erőpáncél

Az Adepta Sororitus tagjai ember formájú páncélokat viselnek, amiket Sororitas vértekként is ismerhetünk. Ezek a páncélok az egyetlen megmaradt mementói Gore Vandire uralmának, aki ezeket ajándékozta a Császár Menyasszonyainak és a mai napig szolgálja a Csatanővéreket. A Mars kohóiban kovácsolták őket, és jelentősen könnyebbek a többi vértnél, így jóval mozgékonyabb maradhatnak viselőik. Mivel ugyanolyan energiaellátása van, mint egy normál Astartes vértnek, ezért jóval több ideig képes ellátni a szükséges feladatokat.

Custodes Erőpáncél


Az Adeptus Custodes tagjai fényesen csillogó arany páncélokat viselnek, amik önmagukban is művészi alkotások és egyediek, melyeket auramite anyagból készítenek.


Birodalmi Erőpáncél


Az erőpáncélokat az Impérium több ügynöke is viseli, így megtalálhatóak az Inkvizíció és a Rogue Traderek sorai között is. Ezen páncélok megsokszorozzák viselőik erejét, és biztosítják a szükséges harci potenciált a legsivárabb körülmények között. Ugyanakkor az egyes elemek hiánya miatt, nem élveznek akkora előnyöket, mint az Astartesek által viselt példányokat.


Ignatus típus


Az Ignatus páncélok a Mechanicum legkiválóbb példányai. Minden darabja egyedi készítésű, és kizárólag a Szent Inkvizíció részére gyártják. Nem annyira strapabíróak, mint az Adeptus Astartes tagjai által viselt páncélok. A sisak nem feltétlen kötelező eleme a vértnek, de megvédi a viselőjét a mérgezi gázoktól és biztosítja a víz alatti légzést is valamint a megfelelő oxigénellátást a légüres térben, egészen addig, amíg a páncél energiaellátása kitart. Speciális sisakrostélyának köszönhetően képesek a Birodalom ügynökei látni a sötétben. Ha szükséges egy speciális hátizsákot is viselhetnek a páncéllal együtt a harcosok, amik öt napra elegendő energiát biztosítanak harci körülmények között.