Primaris Marneus Calgar – A vég kezdete?

A múlt hétvégén tartották meg a notthingami Warhammer World-ben a Vigilus Weekender rendezvényt, ahol számos új figuráról és kampánykönyvről rántották le a leplet. Az egyik legnagyobb durranás az új Marneus Calgar figura leleplezése volt. Amikor a debütáló videóját néztem kifejezetten tetszett, hogy Primaris egységek mellett klasszik űrgárdista figurák is jelen voltak.

Calgar az Ultramarines rendház mestere és az Imperium egyik legnagyobb hőse. Guilliman primnarcha visszatértéig ő volt Ultramar ura és rendázának legmagasabb rangú tiszte. Ez a primarcha “feltámasztásával” ugyan megváltozott, de az öreg Marneus ugyan úgy vezető pozícióban maradt. A megjelenés jelentősége viszont abban rejlik, hogy a veterán rendházmestert primaris űrgárdistává alakították. Mielőtt átbeszélnénk mit is jelent ez, vessünk egy gyors pillantást arra, hogy kik is azok a Primaris Űrgárdisták.

Történetünk a Horus Eretnekség vége után kezdődik, amikor Roboute Guilliman, a néhai Ultramarines légió primarchája titkos küldetéssel bízza meg a marsi Belisarius Cawl Arch Magost. A techpap feladatául kapta, hogy fejlessze ki az űrgárdisták következő generációját, akik még erősebbek és lojalitásuk megkérdőjelezhetetlen. A projektre azért volt szükség, mert az Eretnekség alatt az Imperium legerősebb seregét, az Astrates Légiók szétzilálódtak, hatalmas veszteségeket szenvedtek és ami a legrosszabb, hogy bekövetkezett az, amire senki sem gondolt azelőtt. Árulás, eretnekség és testvérgyilkosság. Cawl feladata az volt, hogy titokban olyan űrgárdistákat hozzon létre, akik sose követik el azt a hibát, amit elődeik.

Maga az elképzelés, hogy továbbfejlesztett űrgárdistákat hozzanak létre sose volt idegen gondolat. Az Astartesek elődei a Thunder Warrior-ok, vagyis a Vihar harcosok voltak, akiket a Terra egyesítése után egyszerűen lecseréltek a hosszabb életű Astrates utódokra. Még az eretnekség ideje alatt Malcador, a Császár jobbkeze és legfőbb tanácsadója is elindította a maga titkos projektét, melynek eredménye a Grey Knights, vagyis a Szürke Lovagok rendháza lett. Egy olyan űrgárdista rendház, akik közvetlenül érintkeznek az Immatérium borzalmaival, még sincsenek árulók a soraikban.

A Primaris űrgárdisták kifejlesztésére 10.000 évig kellett várni, amikor a 13. Fekete Kereszteshadjárat idején Cawl és az eldar Yvraine közös erővel visszahozták az életbe a sztázisban fekvő Guilliman primarchát. A Császár fiának visszatértével együtt vetették be az Astratesek legújabb generációját is Abaddon ellen. A primarisok rendelkeznek az összes standard Astartes implantátummal, de ezeken túl még további hármat is kapnak. Ezek a fizikai szilárdságot növelő Sinew Coils, a növekedést és más extra szervek működését stimuláló Magnificat és az extrém stressz esetén bekapcsoló, önregeneráló Belisarian furnace.

A Primarisokból egyrészt felállítottak teljesen új rendházakat (ezt nevezzük Ultima alapításnak) valamint már létező rendházak is kaptak primaris erősítést. Voltak rendházak ahol kétkedéssel(Dark Angels), volt ahol feltétel nélküli baráti szeretettel(Ultramarines) és volt ahol haraggal(Flesh Tearers) fogadták új testvéreiket.

No de visszakanyarodva a Vigilus Weekender eseményeihez. Már a Primarisok megjelenése óta érezhető a félelem sok klasszikus űrgárdista játékos között, hogy seregeik ideje lassan leáldozik. Hogy eljön majd az idő, amikor az SM Codexben már csak Primaris egységek lesznek. És bár ez az idő még nem érkezett el, még az is lehet ténylegesen az első lépését láthattuk. Történt ugyanis, hogy Marneus Calgar nem szimplán új modellt kapott. A történet szerint ő volt az első klasszikus űrgárdista, aki alávetette magát az eljárásnak, hogy az extra három szerv beépítésével Primaris űrgárdistává váljon. A történet szerint majdnem belehalt a folyamatba, de a beavatkozás végül sikeres volt. Nos ez mit jelent számunkra? Azt, hogy a klasszikus nevesített karakterek, mint Dante, Azreal vagy Logan Grimnar idővel mind Primaris fejlesztést kaphatnak. Ha engem kérdeztek, akkor azt mondanám, hogy pár év múlva a klasszikus marineok vagy teljesen eltűnnek vagy kapnak pár speciális méretarányos megjelenést, mint fajtájuk utolsó hírmondói. Hiszen az egész primaris történet csak azért lett megírva, mert a klasszikus űrgárdista figurák méretben nem feleltek meg a háttértörténetnek. A GW fennállása óta többször volt már SM méretnövelés, és nekem személy szerint tetszik a 2.0 Astartes történetszál. De azt is értem, ha valaki ki van akadva ugyanez miatt.

Ti mit gondoltok? Itt a vége a klasszikus Marine seregeknek? Ti szeretitek a Primaris figurákat és történetszálat? Válaszaitokat várjuk kommentben.

A Császár oltalmaz!

Farkas