Roboute Guilliman

A Nagy Árulást követően, a Császár cselekvésképtelenné vált és az űrgárdisták száma drasztikusan lecsökkent a káosszal vívott küzdelemben. Az Ultramarineok váltak a legnagyobb lojalista rendházzá és Guillimanet nevezeték ki a Birodalom főparancsnokának. Az árulást követő években hadjáratokat 
vezetett a galaxis különböző pontjaira, visszahódított világokat a káosz karmaiból és megmentett többeket a felkelésektől és a Birodalmon kívülről érkező fenyegetéstől. Ugyanebben az időben Rendházakká alakította a Légiókat és összeállította a Kódex Astartest, aminek az előírásait az Ultramarineok mellett több rendház is szigorúan követi.

Guilliman vezette az Alpha Légió ellen az eskradori hadjáratot az Eretnekséget követően, és Alpharius hiúságának köszönhetően egy meglepetésszerű rajtaütésen az áruló Alphariust megölte egy párbaj során. Ugyanakkor ő és az Ultramarineok is azt hitték,hogy a kígyó fej nélkül mit sem ér, ugyanakkor az Aplha Légió jelképe nem véletlenül a hidra, nem csak egy vezérük volt. Rendházuk visszaverte az áruló űrgárdisták hada, akiket nem rettentett meg 
primarchájuk halála. Guilliman végül visszarendelte erőit és orbitális pályáról bombázta porrá a bolygót.

Guilliman később, a Császár Gyermekei ellen vívott küzdelemben lelte végzetét. Amíg Alpharius nem engedte teljesen át testét a Káosz erőinek, addig Fulgrim járt a Terror Szemében és Slaanesh ereje által változott át Daemon Primarchává, így egyáltalán nem hasonlítva korábbi emberi mivoltára, hanem a gonosz erők által megfertőzött démon herceggé. Fulgrim egy egy kígyószerű alakká vált, akinek több végtagja is volt, így egyszerre több mérgezett kardot forgathatott, melyek egyikével sikerül megsebeznie Guillimant a nyakán; az Apotekáriusoknak sztázis mezőbe kellett helyezniük, hogy örökre a halál előtti állapotban tarthassák, míg Fulgrim visszamenekült a Terror Szemébe.

Halandó teste most is sztázisban van a Birodalom egyik legszentebbnek számító helyén, a Gyógyítás Templomában. Vannak akik úgy hiszik, hogy a primarcha sebei lassan, de gyógyulnak, ami a Császár erejének köszönhető. Mások nem hisznek állapota változásában.

forrás: https://spikeybits.com/2017/02/how-roboute-guilliman-met-his-demise-lore.html