Híres Hadjáratok

A Warhammer 40.000 9. kiadásában megjelentek a Hadjárat típusú narratív küldetések, ugyanakkor a lore tele van már hasonló nagyszabású ütközetekkel. A hadurak egész nagy darabokat uraltak egykor a galaxisban, nézzünk is meg pár péládt:

A Nagy Kereszteshadjárat

A Császár a Terráról indult útjnak, hogy visszahódítsa az Emberiség számára a galaxist. Ügye mellé megnyerte a Marsot, valamint hadvezéreinek fiait, a primarkákat, kik egyesült erővel küzdöttek lobogója alatt. Mindegyük egy légió élén állva harcolt a xeno fajook és hasonló veszedelmek ellen. A hadjárat csúcsának az ullanori győzelem tekinthető, ahol a Császár és legkedveltebb fia, Hórusz vállt vállnak vetve győzték le az orkok vezérét, Urlakk Urgot. A diadalt követően Hóruszt hadúrrá nevezte ki a Császár, hogy nevében folytassa az univerzum egyesítését, míg ő visszavonult Terrára.

Könyvajánló a témában: Hórusz Felemelkedése.

A Fekete Templosok

A Birodalmi Öklök szétválását követően a legelhivatottabbak váltak a Fekete Templosok légiósaivá. Tagjaik az elmúlt 10000 évben nyughatatlanul háborúztak, és dühüket a galaxis legeldugottabb szegleteibe is eljuttatták. Örömmel mészároltak űrlényeket és árulókat, de mindközül kiváltképp a boszorkányokat és még évezredek múltán sem fogytak ki az ellenségből…

Könyvajánló a témában: A Végtelen Hadjárat.

A Macharian Hadjárat

Van, hogy egy halandónak kell bevégeznie amit, az Isten-Császár elkezdett. Szűk 7 év alatt Lord Solar Macharius közel 1000 világot hódított meg az Impérium számára. Seregével egészen a Halo csillagig jutott, ám a hazaútján titokzatos körülmények között meghalt. Halálát követően véres versengés vette kezdetét alattvalói között a meghódított világok uralmáért.

Könyvajánló a témában: A Macharian Hadjárat Omnibus.

A Sabbat Világok Háborúja

Egy ártatlan farmer lány volt csupán Sabbat, mikor a Császár víziója azt sugallta neki, hogy egy egész szektort hódítsón meg az Impérium számára. 105 évvel később meg is tette, s bár ez az életébe került, tetteiért szentté avatták. A Káosz erői végül kiszorították a Birodalmi erőket a Sabbat világokból, de az újabb hadjárat terve a visszahódításra nem váratott sokat magára.

Könyvajánló a témában: Első és Egyetlen.

A Fekete Hadjárat(ok)

A birodalmi propaganda azt sugallja, hogy Abaddon 12 Fekete Hadjárata sikertelen volt és minden egyes alkalommal farkát behúzó kutyaként menekült vissza a Terror Szemébe. Az igazság azonban, hogy ezek mind a tervei részét képezték. Minden egyes mozzanata egy közös célt szolgált és a 13. Hadjárat során összeállt a kép, és megsemmisítette a Cadiai Kaput. Így született meg a Cicatrix Maledictum, mely örök sebet hagyott a galaxison. Tanulság, hogy sose higgyünk a birodalmi propagandának és a csaták rövidtávú győzelmei ne ködösítsék el szemeinket.

Könyvajánló a témában: Cadia Kitart.

Waaagh! Ghazghkull

Habár nincs egyértelmű fordítása az ork Waaagh!-nak, de elég jó megközelítés lehet, ha a háborúval asszociáljuk. Ghazghkull Thraka vezette a valaha volt egyik legnagyobb Waaagh!-t, mely számtalan porig égetett világot hagyott csupán maga után.

Könyvajánló a témában: Háború Armageddonért, az Omnibus.