A Halálgárda

A mai lore témája nem más, mint az új hírekben is szereplő Death Guardok!

Akik a Death Guardok közül hűségesek maradtak a Császárhoz, azokat mind egy szálig lemészárolták rendtársaik. 

A Horus Eretnekség elején, akik hűnek bizonyultak a régi eszméhez, azokat az Istvan III bolygón lemészárolták, Ullis Tememter kapitánnyal együtt. Nagyjából a légió harmadáról beszélhetünk ebben az esetben. 

Az Eretnekség során, a Death Guardok több ütközetben is részt vettek Horus Hadúr oldalán. A légiót két részre osztották és míg az egyiket Mortarion a másikat Typhus vezette. Mortarion kisebb haderejével egy sikertelen kísérletet tett a Prosperon, hogy meggyőzze és az oldalukra állítsa a White Scarokat és Jaghatai Khant, ami kettejük párbajához vezetett. Miután a White Scaroknak sikerült elmenekülniük a Death Guard flotta elől, Mortarion ismét egyesítette seregét és Horus oldalán küzdött a Molech-i és Dwell-i ütközetekben, majd csatlakozott Typhus erőihez, akik épp a Dark Angelek ellen harcoltak. Később, maga Horus bízta meg Mortarion ismét, hogy kutassa fel és semmisítse meg a White Scarokból fennmaradt haderőket. Hogy megfizessen a Nagy Kánnak, az Eidolon vezette Emperor’s Childrenekkel szövetkezve sarokba tudta szorítani 
őket a Sötét Üvegnél, de a Cattalus-i ütközetben nem tudta őket végérvényesen legyőzni. Mortarion dühében belátta,hogy feldarabolt erői nem képesek megfelelően teljesíteni parancsát, megbízta Eidolont,hogy kutassa fel Typhus, hogy seregeit egyesíthesse ismét. 

A Terrára igyekvő flotta navigátorait, akik hűek maradtak a Császárhoz Typhus megölte mind, de biztosította Primarkáját, hogy a segítségük nélkül is a Terrához tudja vezetni erőit. Ugyanakkor csapdába vezette őket, és a sereg a warp fogságában rekedt, kiszolgáltatva a káosz erőinek. Ekkor csapott le rájuk a pusztító járvány, de Typhust megvédte Nurgle ajándéka és magába szívta az egész csapást. Teste az enyészeté lett, és dögvész járta át mindenét, még a páncélját is. Így vált Typhus Nurgle hírnökévé.

Néhány Death Guard űrgárdista és egy Luna Wolf – aki korábban Sons of Horus légiós volt – , Nathaniel Garro vezetésével hű maradt a Császárhoz. Ők alkották részben az Eisentein legénységét, egy kisebb űrfregattét, ami megpróbált áttörni az árulók blokádján az Istvan rendszerben, hogy Horus bukását hírűl vigyék a Terrára.

Garro erőfeszítései ellenére Horus mégis elérte a Terrát és magát a Birodalmi Palotát is. A Legio Mortis titán légió segítségével áttörhették a Palota védelmét és az áruló légió, köztük a Death Guarddal támadást indíthattak a lojalisták 
ellen, akik élén Rogal Dorn és Sanguinius primarkák álltak. A feljegyzések szerint maga Mortarion vezette Plague Marinejait csatába aznap.

forrás: https://spikeybits.com/2016/12/why-the-death-guard-joined-horus-lore.html

jim