A Szalamandra Rendház

A soron következő lore cikk témája ismét a Salamanders rendház.

Szerepük a Horus Eretnekség alatt kevéssé ismert a Birodalom tudósai körében; annyi bizonyos azonban, hogy az Iron Handsek és a Raven Guard mellett ők is ott voltak az első támadási hullámban az Istvan V-ön. Horus árulását és az Istvan III-on történteket követően a Császár elrendelte hét légiója számára, hogy küzdjenek meg áruló fia seregeivel. Ugyanakkor ebből a hét légióból négyen már Horus parancsait követték és így ők maguk is titokban az árulók seregeit erősítették. Az elsőkként érkező csapatokat csapdába csalták és minden harci tudásuk ellenére visszavonulásra késztették őket a földet érési pontjaik felé, amiket viszont a második hullámban érkező árulok immár megerősített harcállásokként használták ellenük.

Ekkor a második hullám egységei tüzet nyitottak a visszavonulóra lojalistákra és így azok két tűz közé kerültek. Hősies helytállásuk ellenére a három hűséges légiót szinte teljesen elpusztították, csupán néhány kevesek sikerült elmenekülniük. Artellus Numeon első kapitánynak sikerült a menekítési terve, ám primarkájuknak nyoma veszett.

A szomorú vereséget követően a Salamander és a másik két lojális légiónak sem állt rendelkezésre akkora haderő, hogy a Császár bármilyen harci feladatot ruházzon rájuk és az Eretnekség során igazából azzal kellett foglalkozniuk, hogy soraikat rendezzék, és új egységeket állítsanak csatasorba. Vulkant a Night Lordsok pirmarkája, Konrad Curze tartotta rövid ideig fogva és több próbálkozás során sem sikerült kivégeznie korábbi testvérét.

Végül Vulkannak sikerült megszöknie és mindeközben az Imperium Secunduson Roboute Guilliman újrarendezte légió sorait. Vulkan sebesült testét és lelkét ekkor találták meg.

A Macraggeon állomásozó Salamanders erők úgy hitték Vulkan meghalt, és testét egy sztázis kapszulába helyezték amíg légiósai előkészítik számára a temetési szertartását. Addig a kapszulát egy Honor Guard osztagra bízták, akiknek a számos tagja arról tett említést, hogy szívdobogást hallanak a mélyéről. Később, az Artellus Numeon által vezetett Salamanders egységek Nocturnera akarták szállítani Vulkant, ám üldözőbe vette őket a Death Guard légió. Egy rövid ám igen véres csatát követően a Salamandráknak sikerült feléleszteniük Vulkant, de csak Nuemon hősies önfeláldozását követően.

Mindeközben azon Salamander, Iron Hands és Raven Guard erők, akik túlélték az Istvanon történt mészárlást a Sisypheum bolygón tervezték az árulók elleni bosszúhadjáratukat és csapataik rajtaütöttek Fulgrim és Perturabo egységein az Iydrisen.

Miután a Salamanderek az új Codex Astarteshez igazították a felépítésüket, sikerült megőrizniük a légiójuk alapvető berendezkedését. Sokak szerint mivel túl kevesen voltak létszámban ekkor a légióban, ezért nem bomlottak fel több apró utód rendekre. Hivatalosan a Salamandereknek nincs örökösük, ugyanakkor több birodalmi tudós úgy véli hasonló motívumokat és taktikai dogmákat találtak egyes újabb rendek, mint például a Storm Giants vagy a Black Dragonok esetében.

Bárhogyan is jöttek létre, a Salamanderek elzárkóznak mindenféle kapcsolattól a tekintetükben. A többség úgy véli az egyik legkisebb rend jelenleg az övék; a Horus Eretnekség idején elszenvedett veszteségek és a szigorú és kemény beválogatási és kiképzési módszereik miatt, s mindössze 7 állandó századból áll; ezek mindegyike nagyjából 100 Astartest számlál. Ugyanakkor Vulkan fiai sosem késlekednek kardot ragadni ha az Impériumnak szüksége van rájuk.

Vulkan hiányában az első század kapitányát választját a Nagymesternek a Rendben. Ezt egyfajta régensi pozíciónak tekintik, és hisznek benne, hogy egyszer visszatér az, aki örökké viselni fogja majd a címet újfent.

forrás: https://spikeybits.com/…/vulkan-lives-salamanders-heresy-lo…