A Technológia Sötét Kora

A Blackstone karakterei közül a gondolkodó robot kapcsán a mai lore cikk a Technológia Sötét Korával foglalkozik, mely az emberiség tudományos és technológiai csúcspontjának tekinthető.

E Kort követően már nem volt képes az ember ezt a technológiai magasságot túlszárnyalni, sőt megközelíteni sem. Jóval az Impériumi idők előttről van itt szó és sok tény immár a legendák ködébe veszett. 

Ugyanakkor a technológia aranykora vezetett a katasztrófákhoz, s kezdetét vette a Viszályok Kora és ezért az emberiség veszélyesnek és förtelmesnek ítélte a tudományos értékeket. Evégett kapta a „sötét” jelzőt a Birodalom alapítását követően. Illetve, mert ebben az időpont a tudományt tisztelte Istenként az emberiség. Kezdetét valahol a 15-18. évezredek közé helyezik és a végét a 23-25. közé.

Csillagközi Exodus
Ami nem volt más, mint az emberiség első kolonizációs céllal útjára indított expedíció jóval a Technológia Kora előtt. A Terra csillagrendszerében több ilyen település is létrejött ekkoriban. A fénysebességgel való űrutazást még nem ismerték. Generációkat ölelt fel egy egy naprendszerek közötti utazás és ezek a kolóniák mondhatni teljesen elszigeteltek voltak emiatt. A kereskedelmet rendkívül keményen korlátozták, ezzel a teljes önállóságra ösztönözve az egyes régiókat. 

A Terjeszkedés Aranykora

A Warp meghajtású űrutazás

A 18. évezredre feltalálták a Warp hajtóművet és a Gellar-mezőt, amikkel aránylag rövid idő alatt képesek voltak az űrhajók jóval nagyobb távolságokat megtenni a rendszerek között. Ez eléggé felgyorsította a galaxis kolonizálását és lehetővé tette a kereskedést, valamint a kommunikációt a települések és Terra között. Az emberiség egyre több idegen fajjal – eldarok, orkok – került kapcsolatba, akikkel háborúba is keveredtek.

Navigátorok

A másik nagy vívmány a navigátor gének és a mutáns navigátorok megalkotása volt, hajdan emberek, akik képessé váltak a warp áramlatait követni és elnavigálni a hajókat. Ez tovább növelte a hatékonyságát a warp ugrásoknak, melyekkel még pontosabban és még távolabb utazhattak a felderítők és hódítók.

Az STC-k

Ennek a kornak a legkiemelkedőbb vívmányai az STC rendszerek voltak. Ezek a fejlett számítógépek biztosították, hogy a települések technológiai szintje ne csökkenjen. Minden az emberiség által ismert tudással rendelkeztek és megfelelő instrukciók mellett el is tudták készíteni mindazt, amire a kolónia tagjainak szüksége volt.

A warp hajtóművek és a navigátorok adta lehetőség rendkívüli ütemben felgyorsította a galaxis meghódítását. Ebben az időszakban ezerszám jöttek létre új települések szerte a világegyetemben. Az új területek beolvasztása új technológiát, tudást, gazdagságot és természetesen növekvő arroganciát hozott magával. A tudomány istenítése alapvető hiedelem volt. Több idegen fajjal is ekkor találkozott az emberiség, és mivel a technológiája messze felülmúlta akkor az idegenekét, így többnyire békés paktumokkal zárultak a találkozások. A települések mind Terra szövetségesiként tekintettek magukra, így egyfajta egységben maradtak.

Mesterséges Intelligencia

Ekkor vált képessé az Emberiség, hogy megalkossa az első igazi mesterséges intelligenciát, mégpedig a Vas Embereit. Eleinte szolgáknak hozták létre őket, ám idővel fellázadtak alkotóik ellen és majdnem sikerült az egész emberiséget a pusztulásba dönteniük. Pusztító háborúban végül az emberek arattak diadalt és a mesterséges intelligencia fejlesztését törvényen kívül helyezték, mely rendelet mind napjainkig életben van.

Az emberi fejlődés

A Technológia Korában ismerték el első ízben a psykerek létezését. Mindmáig tisztázatlan azonban hogyan kerülhették el a démoni megszállotságot évezredekig. A Kor kezdetén ez a fajta mutáció kevesek ajándéka volt, addig a végére egyre nagyobb számban bukkantak fel az emberek lakta világokon…

http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Dark_Age_of_Technology

jim