Games Day 2017: Botrányok, új helyszín és egy jó rendezvény

A Games Day a hazai wargame élet legnagyobb rendezvénye. Már sok-sok éve ez az a nap, ahol az ország minden tájáról érkezett hobbisták, a rég látott ismerősök és barátok találkozhatnak egymással. Játékbemutatókon ismerkedhetünk újabb rendszerekkel, bitz piacon vadászhatjuk le a hiányzó alkatrészeket és figurákat, és megcsodálhatjuk a Golden Gobbo festőversenyre nevezett műveket. És ez az a nap a hobbi életében, ami miatt a mi kis szubkultúránk jelentős része a fórumok és kommentfalak alá vonul, hogy hosszú szócsatákban vitatkozzanak. Szóval kijelenthetjük, hogy a wargame élet legfontosabb eseményéről van szó. Nekem zsinórban ez volt az 5. Games Day, amin jelen voltam (ebből 4-szer, mint bemutatózó) és minden évben emlékszem valamire, ami vagy vitákat, vagy feszült hangvételű bejegyzéseket okozott. De ez volt az a Games Day, ami az én emlékezetem szerint a legnagyobb komment háborút okozta. De emellett ez volt az a Games Day is, amin a legjobban éreztem magam. Na, de lássuk a medvét, vagyis szerintük mi okozta a legtöbb gondot az idei (itt lesz egy kis zavar) rendezvény körül.

Történetünk ott kezdődik, hogy 2018 januárjában került megrendezésre a 2017-es esemény, ami a harmadik olyan rendezvény volt, amit a budapesti HammerTime Cafe wargame/szerepjáték/cosplay bolt, kávézó és klub rendezett. Az eredeti tervek szerint a szokásos helyen, a Gyöngyösi utcánál lévő iskola tornatermében lett volna a rendezvény, de a szervezők elmondása szerint azt csak úgy adták volna ki, ha mindenki mezítláb közlekedik a teremben. Így hát megindult a vadászat egy másik helyszín után, ez viszont sok időt igényelt a szervezőktől és ezért ki is csúsztak az időből. Így került át a 2017-es esemény 2018 januárjába. Szerintünk ez nem nagy gond, hiszen mi annak örülünk, hogy végül sikerült megtartani a GD-t. Viszont azt is el kell mondanunk, hogy az elmúlt hónapokban szinte alig érkezett visszajelzés a szervezőktől arra nézve, hogy most mi is lesz a rendezvény sorsa. És ez már jó előre feszültséget generált.

Az igazán nagy gondot végül nem is a kommunikáció hiánya, hanem annak módja okozta. Az első megosztó pillanat az volt, amikor bejelentették, hogy a rendezvénynek a Stefánia Palota ad majd helyet, és a szervezők közé lépett a Magyar Honvédség is. Volt, aki ezen kiakadt, volt, aki felvonta a szemöldökét, de a többség kíváncsian várta, hogy mi lesz ebből. A szervezők elmondása szerint a Honvédséggel az egyeztetéseknek idő hiány miatt gyorsnak kellett lenniük (már amilyen gyorsaságra a hadsereg hierarchiája képes) és ez a sietség okozott is egy nagy problémát. A HammerTime és a sereg közötti sablon szerződés nem tartalmazta azt, hogy a rendezvény idején a viszonteladás (ide a bitz piac nem tartozik bele, mert ott magánemberek adják el saját cuccaikat) megengedett (a szervezők nekem meg is mutatták a szerződés kérdéses részét, így igazolhatom, hogy tényleg ez volt a helyzet). Ez pedig azt jelentette, hogy egyetlen hazai bolt sem képviseltethette magát a rendezvényen árukészlettel. Már pedig ez hagyomány és leginkább a vidéki hobbitársak körében volt népszerű, akik az évben egyszer egy helyen válogathattak mindenből (mondjuk ez nekünk, budapestieknek is előnyös volt). Ez már eleve hatalmas gond volt sokaknak, de ami a legtöbbeknél kiverte a biztosítékot az az volt, hogy a szervezők ezt nem tudták elmondani. Mikor bejelentették, hogy nem lesznek boltok, sokan rögtön megvádolták őket, hogy ki akarják túrni a többi boltot a nagy közös rendezvényről. Aggodalmaikra az adott okot, hogy a szervező maga is egy ezek közül a boltok közül. A vádakra elsőként az a válasz érkezett, hogy a szervezők szerint a GD nem az értékesítésről szól, ezért nincsenek jelen a boltok. Ez csak olaj volt a tűzre, hiszen akkor a bitz piac miről szól? Ezután heves korrekciós válasz érkezett, mi szerint a szervezők értesítették a boltokat, de azok nem jönnek ki. Ekkor már mi is teljesen értetlenül álltunk a kibontakozó helyzet előtt. Ezek után végre érkezett a harmadik, végleges verzió, ami igaznak is bizonyult, ahogy már írtam. A mi kérdésünk csak az, hogy miért nem ezzel kezdték? Rengeteg fejfájástól megkímélték volna magukat a szervezők.

Na, de a botrányok után elérkezett a rendezvény napja. Beszéljünk elsőként az új helyszínről. Szerintem azt ecsetelni sem kell, hogy mennyivel nívósabb volt a Stefánia Palota régi szárnyában összegyűlni, mint egy iskola tornatermében. A hely tömegközlekedéssel és kocsival is könnyen megközelíthető, parkolóhelyek is akadtak a bejárathoz közel. Maguk a játékbemutatók a bejárattal szembeni díszteremben kaptak helyet. Volt helyünk bőven és az asztalok is rendben voltak. Azt mondjuk furcsálltuk, hogy nem volt asztalbeosztás, így az érkezés után nekünk kellett magunknak helyet vadászni. Találtunk is egy megfelelő helyet, de így voltak olyanok, akik a sarkokba szorultak és talán emiatt kevesebb ember jutott el hozzájuk. A földszinten kapott helyet a véradás, a tűzszerész bemutató és a bitz börze is, míg az emeleten a büfé, a fegyversimogató, az előadások, a gobbo és a 40k verseny. Ahogy látszik a Honvédség nem csak a helyszínt adta, hanem programokat is. Szerintük abszolút nem vett el a rendezvény hangulatából a katonák jelenléte, sőt nagyon érdeklődőnek bizonyultak a hobbinkkal kapcsolatban, sokan voltak a fegyversimogató asztaloknál és a tűzszerész robot is népszerű volt.

A rendezvény kapcsán volt még egy feszültséggel teli komment küzdelem. A Kelet-Magyarországi Csapatverseny (KMCS) szervezői a rendezvény előtt nem sokkal bejelentették, hogy a versenysorozatuk terjesztéséről (minek felhívását mi is megjelentettük) és a Games Day jövőjéről is szeretnének egy kerekasztal beszélgetést tartani. Ha valaki olvasta esetleg az Inkvizitor.hu fórumán vagy Facebook-on az ehhez kapcsolódó beszélgetéseket, akkor jó esetben is balhéra számított. Szerencsére erről szó sem volt. A szervezők kinyittattak egy külön termet, ahová a tanácskozáson részt venni kívánók elvonulhattak. A több, mint egy órás beszélgetésen jelen volt a HammerTime Cafe, a Főnixcsarnok, a KMCS, a Terepasztal Lovagjainak Klubja, három „népképviseleti” hobbista és jómagam, a Híradó nevében. A tanácskozás szerintem jó hangulatban telt (én még meg is jegyeztem az elején, hogy a német egységet is egy ehhez hasonló díszteremben kiáltották ki anno, hátha mi is egyességre jutunk) és két témát érintett. Először a KMCS delegáció prezentálta versenysorozatuk jellegét és eredményeit és felvetették, hogy mi lenne, ha Székesfehérváron és Budapesten is lennének hasonló események. Minden jelen lévő egyetértett abban, hogy az ország ezen részein is szükség van nevezési díj és nyeremény nélküli, baráti versenyekre is, és mindannyian támogatják a kezdeményezést. Így a jövőben megeshet, hogy negyedévente lesz változó helyszínen KMCS típusú 40k verseny, egy lehetséges országos szezonzáróval, aminek a Games Day adna otthont. Továbbá Szecsődi Krisztián a HammerTime-tól elmondta, hogy nem tartja kizártnak, hogy egy évben akár több Games Day rendezvényt is szervezzenek, melyeknek nagy valószínűséggel a Stefánia Palota fog helyet adni. Elmondta, hogy a következő GD-re már kibővítik a szerződést, és minden bolt jelen lehet áruival, ráadásul ingyen.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jól éreztük magunkat a rendezvényen. Warhammer 40.000 bemutató asztallal voltunk jelen, 5 teljesen festett 1000 pontos sereggel. Több bemutató játékot is lenyomtunk és két érdeklődőt információnk szerint meg is fertőztünk. Szóval ezúton köszönjük a szervezést és a jó hangulatú rendezvényt.

Reméljük a következő a kommunikáció szintjén még jobb lesz.

-Farkas, Exterminatus Híradó