Gotrek Gurnisson története

Gotrek Gurnisson az egyik legismertebb és legnagyobb hőse a Warhammer univerzumnak. Számtalan csatában bizonyított törpe vadász, aki túlélte a Végidőket is. Végül Gotreket a sors a Halandók Világaiba sodorta, Sigmar Korába, ahol folytatódtak megpróbáltatásai. De lássuk a teljes történetét.

Gotrek karakterét William King alkotta meg a Warhammer univerzum keletkezésének első napjaiban. Több rövid történetet is írt egy törpéről, aki megszállottan keresi a végzetét és társáról, a fiatal, ember, költő Felix Jaegerről, aki részegen megfogadta, hogy ha elérkezik az idő megírja Gotrek halálát egy epikus művében. Egy 1989-ben kiadott antológiában tűntek fel először. Hamar népszerűek lettek és Bill úgy döntött, hogy a következő rövid írásaiban őket helyezi a középpontba. A 90-es évek elején több műben is előfordultak, melyeket évtizedekkel később a Gotrek és Felix: Mítoszok és Legendák néven újra kiadott a Black Library.A páros többször is feltűnt seregkönyvekben, White Dwarf magazinok oldalán, például a nevezetes két részből álló „Skavenek Karma” írásban. Ebben győzték le Nuln városában Thanquolt. Sikerük elismeréseként ebben az időben kaptak saját figurát.

1997-be, amikor elindult a Black Library, Bill visszatért a karakterekhez, hogy az Inferno! magazin lapjain újból feltűnjenek. 1999-ben a kiadó a nagy regények irányába kezdett tendálni és az egyik első megjelenés a Trollvadász indította el a páros sorozatát és sokkal szélesebb olvasói réteghez jutott így el történetük.

Ezt gyorsan követte a Skavenvadász, mely a korábbi White Dwarfban megjelent kétrészes történet részletes kidolgozása volt. 1999 és 2003 között öt újabb regény folytatta Gotrek és Felix történetét, mely a messzi észak felé sodorta őket, hogy a Káosz erőivel küzdjenek. Ott voltak Praag ostrománál és Sylvania élőholtak által uralt földjeit is bejárták.

Ezekben a könyvekben kettejük karaktere mellett több szereplő is majdnem olyan népszerűségre tett szert, mint ők. Többek között ilyen volt a harcos-hercegnő Ulrika ( aki később vámpírrá változva külön sorozatot kapott), a mágus Max Schreiber, egy másik törpe vadász Snorri Nosebiter és még egy törpe mérnök Malakai Makaisson.Az Óriásvadászt követően Bill felhagyott a történetükkel, és nagyon úgy festett, hogy ez Gotrek kalandjainak is a végét jelentette, melyben végül soha nem leli a hőn áhított végzetét…2006-ban azonban Nathan Long felélesztette a reményt és megjelent az Orkvadász. 20 évvel az eredeti művek után megjelent ezzel együtt 5 regény és egy audio dráma, melyek lapjain Gotrek elszántan keresi a dicsőséges halált.

Ezzel párhuzamosan új figurák is napvilágot láttak és Gotrek, valamint Felix alakja mellett feltűnt Ulrika, Max és Snorri is egy komplett dioáma keretében.

2012-ben a Gotrek és Felix Antológia több írót is bevont a páros történetének alakításába. Ezek további történeteket szültek, melyek nem folytatták a sagát, hanem visszarepítették az olvasókat a múltba és a Végidők előttről meséltek.

Ahogy a Warhammer Fantasy világa a vége felé közeledett, elkerülhetetlen volt, hogy Gotrek alakját ne fűzzék valahogy bele és David Guymer volt az, aki végül egy kétkötetes művel vezette át a törpe sztoriját Sigmar Korába. A Testvérvadász mutatja be az olvasóknak azt a tragikus történetet, mely Gotreket a Vadászok Esküjére kényszerítette, valamint a Vadász meséli el a történetet, mely végül hősies végzetébe sodorta.

Így ért véget Gotrek Gurnisson története. Legalábbis úgy tűnt…A múlt évben azonban újfent feltűnt az alakja. David Guymer Világvadász című könyve mutatja be Gotrek útját a Káosz Birodalmából a Halandókéba. Ezúttal fejszéje, Felix és bármilyen tudással a világban történtekkel kapcsolatban nélkül kénytelen szembeszállni az elébe kerülő veszedelmeknek. Társa most Maleneth, egy aelven harcos, aki látszólag egyáltalán nincs Gotrek ínyére.
Így jutunk el napjainkig, és szeptemberben két új művel örvendezteti meg a Black Library a Gotrek fanokat. Elsőként a Világvadász: Az Öreg VIlág Vére audio drámával, melyet ismét David Guymer jegyez. Másodsorban pedig Darius Hinks új regénye, a Ghoulvadász.

30 évvel Gotrek alakjának keletkezése után a törpe hős egy új lélegzetelállító figurát kap, melyen kedvenc ellenségeit, a skaveneket gyilkolja. E mellé érkezik az Age of Sigmar szabálya is, hogy a fanatikusok a harcmezőn keressék vele együtt végzetüket.

forrás: https://www.warhammer-community.com/2019/06/19/gotrek-gurnisson-the-story-so-far/jim