Lapok jönnek, lapok mennek – a Shadespire meta alakulása

A hétvégén megvolt az első nagyobb lélegzetvételű Shadespire verseny itthon, és megszereztük a laplistákat is, amiből most egy kisebb elemzést próbáltam írni. A laplistákat és az elemzés alapját képező pár kimutatást itt megtaláljátok részletesebben: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lECY3XCJokKyNvi2J-nseWLNXUksvmnqpm6HYbg5uX8/edit?usp=sharing

Jelenleg is zajlik egy Shadespire liga 12 fővel, aminek a benyomásait, illetve laplistáját is nagyon jól össze lehet hasonlítani a tegnapi versenyével, és jól látható különbségeket lehet benne felfedezni, hogyan is alakul a meta éppen. Maga a shadespire közeget úgy látom, hogy elég gyors iramban terjeszkedik itthon is, és egyre többen vannak a klubnapokon, vagy versenyeken.

A tegnapi verseny 13-an voltunk és a liga indulását követően 2 kiegészítő is megjelent, így még több lapból válogathattak a játékosok. Amióta elindult a játék, azaz tavaly ősz óta, mondhatni az a trend, hogy a teljesen objektíva foglalásra épülő dekkek kihalóban vannak, és jelenleg nem ezek dominálják a versenyeket.De ne is rohanjunk ennyire előre, az első számok, amiket kiemelnék, hogy frakciókat tekintve hogyan is változtak a dolgok:

Liga I. szezon: 5 skaven, 3 chosen axes, 2 steelhart , 1 ironjawz, 1 sepulchral guardOrganised play verseny: 4 chosen axes, 3 farstriders,3 ironjawz, 1 magore’s fiends, 1 skaven, 1 steelheart

Ami nagyon szembetűnő, hogy az utolsó előtt megjelent a ligában frissnek számító és domináló skavenek elkoptak, helyettük a velük együtt megjelenő törpök kaptak hirtelen életre, valamint az új frakcióból a farstriders, és ha úgy vesszük a törékenyebb karakterekkel rendelkező frakciók nem igazán voltak most jelen: a skaven, a sepulchral guard vagy akár a korábbi khorne csapatA frakciók eredményeit tekintve, még nincs nagyon kiemelkedő eredmény, a liga még tart, a versenyen pedig a top4 négy különböző frakcióból állt.

Nézzük a következő kérdéskört a küldetéseket, mik voltak korábban a top5:

Escalation 11
Ploymaster 7
Supremacy 7
Victorious duel 6
Skritch is the greatest, Yes-yes 5

és mik kerültek most legtöbbször a pakliba:
Escalation 9
Alone in the darkness 9
Ploymaster 7
Conquest 6
Denial 6

Jól látni, hogy az escalation lapnak bérelt helyük van. Gyakorlatilag az escalation elég fix, már a második körtől, ha van 2-3 glorynk, mert ki tudjuk szórni az upgradeket. Valamint a ploymaster, ha nem az upgradekkel lenne tele a kezünk, hanem a ployokkal és ki akarnánk pörgetni. A supremacy kikerülése pontosan beleillik a képbe, hogy 3 objektívát fogni a jelenlegi metában hihetetlenül nehéz, persze nem lehetetlen, de eléggé a perifériára került mostanra. A victorious duel, amikor a saját vezérünkkel ölünk meg egy ellenséges vezért sem túl hasznos mostanában, hogy a frakciók vezérei alsó hangon 4, de inkább 5-6 woundosak lettek, a skritch pedig azért került ki, mivel a ligában 5 skaven játékos volt, és mindnél bekrült, mostanra 1 játékos indult, és fajspecifikus kártyaként nyilván nem lehetett belőle 1-nél több. Bekerült elég meghatározóan azonban az alone int he darkness, ami ha nem állunk ellenség mellett, akkor 2 gloryt is ad, ez a lövős farstridereknél alap, de mindenhol máshol is, mert támadni és pusholni nagyon könnyű, meg sidesteppel félrelépni és megszerezni 2 pontot. A conquest és denial szinte párban járnak, mert a conquestnél át kell rusholni az összes figurával az ellenfélhez, ami ha 1-2 figuránk maradt nem nehéz, és a denial, hogy ellenfél ne legyen a mi térfelünkön is azt mutatja, hogy a meta az agresszív megyünk előre dekkek irányába mozdult el.

A soron következő laptípus az upgrade, lássuk a ligában miket részesítenek előnyben:
Great strength 9
Awakened Weapon 8
Shadeglass Darts 7
The dazzling key 6
The blazing key 5

És a tegnapi versenyen:
Awakened weapon 10
Great strength 9
Great fortitude 9
Soultrap 8
Tethered spirit 5

Mondhatni nagyon látszik, hogy az első két helyen lévő lapoknak fix helyük van a dekkben, nincs mit hozzáfűzni, szeretünk biztosra menni az ütéssel, amit az awakened weapon ad a rerollal, valamint a great strength adta plusz 1 sebzés. A shadeglass darts korábban többet szerepelt a metában, mint az egyetlen olyan fegyver, ami távolra lő, és mivel megjelentek olyan egységek, amik ez alapból tudják, így kikerült a metából. Ami érdekes, hogy a korábbi top5-ben a 4.-5. helyen jól látható, hogy ismét csak a pontfoglalásból gloryt adó kulcsok vannak, sőt, ha tovább mennék a kimutatásban a 6. és 7. helyen is további ilyen kulcsok vannak. A mostani dekkek azonban a biztos ütés mellett a túlélésre fókuszálnak, amit a 3., 4. és 5. helyen álló lapok biztosítanak be. +1 hp és sebzés ignorolásokkal, mint a soultrap vagy a tethered spirit. Mondhatjuk tehát, hogy az upgradek terén is a meta 4-5-6 hp-s monsterek felépítéséről szól.A végére hagytam a harmadik laptípust, a ployokat, amikkel gyors ütemben lehet reagálni az eseményekre, vagy sokkal jobban befolyásolnak egy egy szituációt, mint adott esetben az upgradek, amikre tud készülni az ellenfél, hiszen látja őket már a karakterekhez csatolva.

Nézzük is meg korábban mit favorizáltunk:
Earthquake 11
Ready for Action 9
Spoils of battle 8
Confusion 6
Shifting Shards 5

És mit tettünk be tegnap a legtöbben a paklinkba:
Ready for action 7
Trap 7
My turn 7
Healing potion 6
Inspiration strikes 5

Itt már jóval nagyobb eltérések vannak, de az alapvető tendencia, hogy a korábbi metához képest, ahol a confusion, earthquake és shifting shards lapok mind azt a célt szolgálták, hogy az objektívára mozogjunk aktiváció nélkül. A jelenlegi top 5 lap 1 adott karakter fix filézését szolgálják, mint a trap, vagy a ready for action vagy éppen a saját kalandozónk biztos túlélését a healing potion, vagy az inspiration strikes lapokkal. Összegezve úgy gondolom, hogy a jelenlegi és átlagosan a shadespire meta igen gyorsan változik, szinte hónapról hónapra a gyorsan megjelenő kiegészítők és azok lapjai miatt. A GW mindent elkövet, hogy kompetitív maradjon a játék és nagyon gyorsan reagálnak itt is az esetlegesen felmerülő vagy beküldött kérdésekre, és sorra dobja ki a kiegészítők megjelenését követően a faq-ukat. Nagyon élvezetes maradt a játék, nagyon pörgethető, kis helyen elfér, és továbbra is csak ajánlani tudom azoknak, akik szeretik az age of sigmart vagy a kártyás játékokat, mert nagyon jó kis kombinálása ez a kettőnek! Köszönjük a szervezőknek a ligát, valamint a tegnapi versenyt is, és már most nagyon várjuk a következőt!

Jim