Marneus Calgar

Nem nehéz megtippelni a mai lore témáját, hiszen a borító és a retrohammer is árulkodott már róla, és akinek a jelenleg zajló Vigilus kampányban kulcsszerepet szántak, és ő nem más, mint az Ultramarine Rendház Mestere, Macragge Ura, Marneus Augustus Calgar, aka Törpapa.

Története

Calgar, az Ultramarine rendház szellemiségének igazi megtestesítője, teljesen immunis a félelemre és megkérdőjelezhetetlenül bátor a harcok sűrűjében, hisz míg másik az ellenséges tűz elől fedezékbe húzódnak, ő higgadtan elemzi a helyzetet és csak akkor vonul fedezékbe, ha nincs jobb alternatíva, amit választhat.

A Macragge-i ütközetben a tyranidák ellen Calgar a Jeges Hegyhátnál állta a sarat a xeno hordák ellen. Idővel azonban a tyranidák elárasztották a csatamezőt és testét elsodorták, számos sebet okozva neki. Végül Calgar a Raj vezetőjével nézett farkasszemet, de megannyi sebének következtében nem maradt túl nagy esélye a szörnyeteggel szemben. Ám mielőtt a bestia végezhetett volna vele, Ultramarine társai kimenekítették a harctérről.

A Héra Erőd mélyén, egy teremben őrzik a leghíresebb Ultramarineok tetteit és eredményeit jegyző kódexeket, melyekből 28 kötet Marneus Calgaré, dupla annyi, mint bármely más rendtársáé és csupán egyetlen valaki utasítja maga mögé tetteivel, és ő nem más, mint a rend primarkája, Roboute Guilliman.

Calgar legnagyobb tettei közé sorolható:
• Támadást vezetett a Behemoth Primus Kaptár flotta ellen.
• Zalathras ostromakor egy egész éjjelen át egymaga tartotta fel az ork hordákat.
• Legyőzőtt egymaga egy eldar avatárt.
• Visszafoglalta a démonoktól az Indomitablet.
• Kimenekített adatokat a démonok karmaiból a Thraxon.
• A tyranida Raj Lord legyőzése az Ichar IV-en.
• Túlélte a Night Lordok rajtaütését a Barathreden
• A necronok elleni Damnos kampány vezénylete.

Az Ultramar kampány során eleinte visszautasította Belisarius Cawl tervét, hogy felélesszék Roboute Guillimant, főleg az eldar jelenlétnek köszönhetően. A Káosz támadásának és Tigurius szavainak hatására változtatott döntésén, és amíg ő Szent Celestine, valamint Voldus Nagymester oldalán tartóztatta fel a Fekete Légiót, primarkájuk új életre kelt. Miután feléledt Guilliman, Calgarra bízta az Ultramar Rendszer biztosítását, és ő belefogott a Terran Hadjáratba.

Cawl Primaris Űrgárdistáinak feltűnése sok kérdést szült a légiók jövőjét illetően. Voltak, akik elfogadták az új Astarteseket és egyesített erejükben a megváltást látták, míg mások a lázadás ötletét is kilátásba helyezték. Calgar, hogy minél hamarabb lezárja az ügyet, önként vállalkozott, hogy primarissá alakítsák testét, Cawl intelme ellenére, aki figyelmeztette, hogy a procedúra nagy valószínűséggel a halálát is okozhatja. A kínzó operációk majdnem megölték Calgart, ám végül Cawl sikkerel járt.

Útban a hadszíntérre Tigurius pszichikus víziókat küldött régi barátja, Calgar számára, melyekben Guilliman maga kérését tolmácsolta, hogy Vigilus felé vegye az irányt és akadályozza meg a pusztulást minden lehetséges eszközzel. Calgart tette meg Guilliman a Birodalmi Erők legfőbb parancsnokának is Vigiluson, melyen most is vívja a Szörnyek Háborúját egyesített haderőivel, akiknek irányításáról a Vigilus Szenátus dönt.

Calgar megmaradt az Ultramarine Rend Mesterének a soron következő Indomitus Hadjárat során is, mert Guillimant máshol kötötték le teendői. Ugyanakkor a korábbi Ultramar Ura titulus helyett, már az Egyesített Ultramar Védelmezője címet viselte. A Pestis Háborúban különböző lázadásokat vert le Ultramar Auxilián az Illyrian régióban. Később pedig gyors rajtaütésekkel verte vissza az Orkok nyomulását Metalica felé.

forrás: http://wh40k.lexicanum.com/wiki/Marneus_Augustus_Calgar

jim