Prága, Pozor, Pivo – interjú a hétvégi Prague Open 2018-ról

Amíg a hosszú hétvége alatt itthon mindenki pihent, festett, vagy lement a klubba játszani egyet, addig Prágában lezajlott az idei Prague Open, 52 indulóval, akik között 4-en is képviselték hazánkat! Velük (Császár Máté, Csordás Gábor, Rapolthy Dániel és Oroszi Sándor) beszélgettünk most egy kicsit erről az eseményről:

Sziasztok! Első körben itt egy virtuális sör mellett kérdeznélek titeket, hogy honnan is jött az ötlet? Az eddigi külföldi szereplések jórészt csapatban voltak, mondhatni egyre inkább szokássá váló ETC-ITC versenyes szereplések mellett, hogyan sikerült összehozni a 4 fős magyar kontingenst?

CSM: Szia! 2 éve kezdtem bele a 40k világába, és már tavaly is mozgatta a fantáziámat a Prágai verseny, de sajnos nem éreztem sem a játék tudásomat se a festettségi szintjét a figuráimnak alkalmasnak arra hogy egy nemzetközi rendezvényen szerepeljek. A tavalyi után beszéltem CSG-vel aki nagyon jó élményekkel tért vissza és csak ajánlani tudta a versenyt , így már tavaly november végén, december elején, amikor megnyitották a nevezést már rögtön jelentkeztünk is , hogy legalább 2-en kimegyünk bármi is lesz, a jegy megvan 😀 A többiek később kaptak rá az ötletre és csatlakoztak hozzánk a kirándulásba.
CsG: Mivel már tavaly is voltam ezen a versenyen, kézenfekvőnek tűnt, hogy idén is megyek. Sikerült megfertőzni pár hobbytársat, így ki tudtunk tölteni egy autót. Remélem jövőre már kisbusz kell!

Alapjában véve szeretek külföldön versenyezni – mások az emberek, teljesen mások a listák és ez egyfajta erő felmérés számomra.
RD: Van egy 40K ETC facebook csoport ahol szépen gyűlnek az emberek, akiket érdekelnek a külföldi es egyéb nagyobb versenyeken való szereplés alapvetően az ETC-ből kiindulva minden abba a csapatba jelentkező személyt meghívunk ide. Na, itt írta CsG, hogy lenne ez a Prágai lehetőség es tavaly is tok jó volt, így az nem volt kérdés, hogy menni kell-e csak az, hogy tudok-e. 🙂 Végül szerencsésen jött ki meg pont időben, es nagyon hasznosnak is bizonyult megint csak megnézni élőben működés közben az aktuális meta listákat es seregeket.
Freddy: Utazni szeretek, 40k-zni szeretek. Prágában még nem voltam és későn derült ki, hogy nem érnék rá, így inkább azt a programot mondtam le. 🙂 Komolyra fordítva a szót, volt régen is külföldi 40k versenyre járkálás, a múlt évtized második felében többször voltunk Varsóban pl. a válság után azonban a hazai 40k-élet nagyon megzuhant, az akkori arcok szinte mind ki is szálltak, örült az ember, ha itthon tudott valakivel játszani. Aztán a bővebben most nem részletezett dolgoknak köszönhetően- újra magára talált a hazai hobbi, és mostanra egyszerűen ebben is elértük a régi szintet.

Gondolom együtt utaztatok, meséljetek erről, milyen volt az utatok kifele? Hogy kell ezt elképzelni? Kimentetek hamarabb kis városnézésre, pihenésre? Mennyire fárasztó ez a része a dolgoknak? Milyen volt a szállásotok?

CSM: Én voltam a sofőr felajánlottam a srácoknak, hogyha összejön egy autónyi ember, akkor én szerzek megfelelő méretű járművet és vállalom a vezetést is oda és vissza, hiszen 4 embernek már jobban megérte, mint vonatozni. A verseny szombat reggel kezdődött mi, péntek kora délután indultunk ki Prágába, igazából végig autópálya van kivéve az M1-es szakaszt, mert azt inkább aknamezőnek nevezném, mint autópályának. 18:00 körül érkeztünk Prágába átvettük a szállást, amit CsG intézett AirBnB-n és körülbelül 5 perc sétára volt a rendezvény helyétől. Este egy kellemes BBQ oldalas vacsorával és finom barna Kozellel megbeszéltük a másnapi taktikát (csak 6-ost kell dobni…ez több-kevesebb sikerrel ment azért 😀 ). Én aznap hajnalban érkeztem haza egy nyaralásból szóval kicsit fárasztó volt a vezetés, de nem volt semmi gond a hobby megért ennyit bőven!

Freddy: Péntek délben találkoztunk az Alléban négyen, úgy indultunk neki a nem egész hat órás útnak Mosonmagyaróváron és Pozsonyon keresztül. Az utazás során, hála az Istennek, nem volt semmi komolyabb gond, Máté jól tolta- fárasztó is inkább neki lehetett. Egyszer kellett lemenni egy cseh kisvárosok között kanyargó, egyébként elég hangulatos útra valami torlódás miatt, egyébként wir fahr’n fahr’n fahr’n auf der Autobahn. https://www.youtube.com/watch?v=gChOifUJZMcA szállás a város üzleti negyedében, egy lakásban volt, nem messze a verseny helyszínétől, kényelmes volt. Én eredetileg szerettem volna sokkal több időt városnézéssel tölteni, de a szakadó esőben már inkább az tűnt jó ötletnek, ha egy kocsma ablakán kinézve csodáljuk a várost. Prágában szerencsére erre bőven van lehetőség, csak pénzt vigyen az ember, mert szeletenként külön kell fizetni még a kajához adott kenyérért is.

Na, de akkor térjünk is a lényegre, ki milyen sereget vitt, mi volt a koncepciótok? Volt külön gyakorlás erre a versenyre?

CSM: Én egy tiszta Adeptus Mechanicus sereget vittem, 1 stygies VIII. Battalion-ból és 1 Mars Spearhead detachmentből. A seregben 5 db 5 fős sima ranger osztag volt 2 enginseer HQ, illetve 4 kastellan robot teljes lőfegyverzetben, 3 onager dunecrawler neutron laserrel, 2 sniper osztag 2-2 sniperrek és egy osztag 6 fős sydonian dragoon taser lanc-el.Igazából Necron az elsődleges seregem, de mivel tavaly amikor elkezdtek megjelenni a codexek se híre se hamva nem volt így belekezdtem az ADMechbe, mert megtetszettek a modellek. Szóval ezt a szezont mondhatni ezzel a sereggel kisebb nagyobb változtatásokkal játszottam, elég jól ismerem, tudom mi a gyengesége, de vannak előnyei is. Mondhatni készültem elég sokat a versenyre. A koncepció az volt, hogy lehetőleg megpróbálok a kezdésre 6-ost dobni ez 5 meccsből 3-szor sikerült is. 😀 A sereg erőssége, hogy a csirkéket stratagemmel kirakom ambushba és az első kör kezdete előtt teszem fel őket. Így mivel tudom már, hogy én kezdek, vagy sem tudom használni őket offensivan (18 ütés stratagemmel 2+ ra 4+ on extra 2 találat S8 AP-1 2dmg darabja) vagy esetleg ha nem kezdek, kihúzom őket a pálya közepére a nagy baseük miatt és kizárom a DS-t alpha strikeot vagy csak megeszik a smiteokat az ellenség első soraiból. Sajnos a terepek sűrűsége miatt ez nem mindig sikerült, de amikor kezdtem az első körben, amit kinéztek maguknak az általában nem maradt a pályán. Ők előrementek zavarni a robotok pedig hátulról osztották az áldás 72 lövéssel mellettük a 3 S10 -4 D6 fix 3 damages rákkal. A sniperek ismét hasznosnak bizonyultak nem öltek meg sok mindent, de az ellenfél 2-szer is meggondolta, hogy kimozog-e a karaktereivel az épület vagy a tankok mögül.

CsG: A seregem elég pici volt, mindössze 13 modell. 3 Imperial Knight thermal cannonnal és Gatling cannonnal, 3×3 Aggressor Bolterekkel és egy Jump Pack Librarian. Az alap koncepcióm az volt, hogy a lovagok által kínált 72 db T8 sebet, amit 3+ és 5++ véd, a legtöbb sereg nem tudja gyorsan elintézni. Ráadásul viszonylag nagy a lőtávjuk, jól harcolnak (rugdosódnak) közelharcban, és nem lehet őket lekötni. A magasságuk is hasznos – azok a tereptárgyak, amik gondot okoztak Máténak vagy Daninak engem nem zavartak, mert átláttam fölöttük.

Az Aggressorok szerepe természetesen a tömegek kordában tartása. A 9 modell, ha nem mozgott, akkor körönként átlagosan 171 bolter lövést ad le 18” távolságra. Nincs az a horda, ami ezt megköszönné. A relatív kis lőtávukat azzal kompenzáltam, hogy Raven Guardként hoztam őket és szinte mindig az árnyékból elbújva támadtak.A Librarian szerepe csak annyi volt, hogy egy olcsó HQ, aki ad egy kis Pszi-védelemet, és időnként Smite-ol egyet-kettőt. Arra az esetre, ha közel jönne valami nagy és ijesztő, akkor meg Null Zone-t használ, és lekapcsolja az invulnerable mentőket. A lovagok meg utána felmossák a padlót a nagy és ijesztő döggel.Az alacsony egységszám (7) abban is segített, hogy mindig nekem volt +1-em a kezdésre, ez ötből négyszer be is jött.Gyakorolni csak annyit tudtam, hogy az előző hetekben a Gép-Ház és a HTC versenyeire is ilyen listát vittem – ha jól emlékszem, akkor 9 meccsből hetet nyertem, úgyhogy működőképesnek tűnt a sereg (legalábbis a hazai metában).

RD: Külön gyakorlás listaépítés a versenyre most sajnos kimaradt, effektív a WTC-n is használt Astra Militarum gunline sereggel mentem erre a meta felderítő küldetésre. Ehhez képest hozta a szokásos teljesítményt 3 győzelem 2 vereséggel. Pedig se a terep se a küldetések és a listaépítési szabályok nem kedveztek.
Freddy: Én nem gondoltam túl, mindig gyalogos IG-vel játszom, most sem volt ez másképp. A WTC-s listához képest csak annyit változtattam, amennyit a tavaly év végi nerfelések és pontváltozások miatt feltétlenül kellett. 2 detachment, Battalion és Brigade, (hogy legyen bőven command point), 5 company commander (mert ennyi HQ a detachokba kell, de legalább van bőven parancs), 2*30 conscript (csak azért is), 10 infantry squad (4 lascanonnal és plazmapuskával, 6 csak úgy magában, szaladni), 4 command squad (2 lascannonnal, mert legyen valami, ami 3+-on talál, 2 négy-négy lángszóróval, mert az ellenfél előbb-utóbb úgyis közel lesz), 4 nehézfegyveres osztag 3-3 lascannonnal (ezt talán nem kell magyarázni), 3 Leman Russ (egyszerűen csak az alap battle cannonnal és heavy bolterrel- lehetne rákölteni másfélszer annyit, de a battle cannon a lényeg, meghalni, illetve közelharcban ragadni meg akkor se fog kevésbé) és végül 3 Sentinel. Ezek eleinte csak muszájból kerültek be (kötelező 3 Fast Attack), de pár játék után rájöttem, hogy óriási segítséget jelentenek egyrészt azzal, hogy a scoutmozgással távol tartják a deepstrikeolókat, másrészt azzal, hogy gyalogos IG-ben szokatlan sebességükkel akár már első körben is átérhetnek az ellenfél felállási zónájában lévő objektívákhoz. A doktrínám Valhallan, ez a nerf óta főleg a morálszabálya miatt jön jól, de a Leman Russoknak is nagy segítség, a relicem pedig Pietrovs Bolt Pistol, ami a conscriptekhez feltétlenül kell. Command Pointom 15, de warlord trait miatt még vissza is szerezhetek belőle, így elfogyni nem nagyon szokott annak ellenére se, hogy hajlamos vagyok bőkezűen bánni vele. A taktika viszonylag egyértelmű, akinek lascannonja van, az lő, akinek nincs, az meg megy objektívákat és területet foglalni.

Ahogy írtam, régóta játszom ezzel a sereggel, így külön a Prague Openre már nem gyakoroltam.Az előzetes hírekből úgy láttam nem volt Primarch egyik listában sem. Ami tekintve Magnus, Morty, Robby G erejét elég meglepő a korábbi metához képest.

Mennyiben voltak mások most az ellenfelek listái, vagy taktikái? Milyen volt a meta kint?

CSM: A primarchokkal az a baj, hogy mostanság szinte bármelyik sereg első körben le tudja lőni őket a pályáról. Most mennek a spam seregek hordák, poxwalker farm, flyrant spam, elda reaper spam és a chaos. Nekem nincs még nagy tapasztalatom külföldi téren ez volt az első versenyem, de ég és föld az itthoni listákhoz képest. Ha itthon felraknánk egy listát, ami mondjuk az első 10-ben volt az asztalra, vagy egy 250 cultistás poxwalker listát , ami igazából azzal fáraszt el hogy időt ölő és lassú a játék unalmas és lassan mászik feléd a halál 😀 a hazai versenyeken szerintem sokan hamar megunnák ezt.
CsG: Szerintem a primarchák hiánya nem volt annyira meglepő. Egyszerűen nem gazdaságosak ahhoz képest, hogy mekkora célpontot jelentenek. Egy komolyabb versenyen Magnus vagy Mortarion nem éli túl az első kört, ahogy Máté is írta. Bobby G egy kicsit más tészta, mivel el tud bújni modellek közé. Egy általa vezetett Imperial soup / Ultramarines gunline sereg szerintem igencsak erős tud lenni, bár talán egy picit statikus. A kinti metában szerintem a következő dolgok domináltak: önmagukban, vagy stratagemek és varázslatok által rendkívül pont hatékonnyá tehető egységek, CP farmok, illetve a _brutális_ alfa strike seregek. Néhány példa: poxwalkerek és kultisták. A megfelelően feltápolt poxwalkerek 2+-on találnak és 3+-on sebzik az Imperial Knightokat! A kultista már önmagában is az egyik leghatékonyabb egység, de annyira sem ellenállóak, mint egy vizes papír zsebkendő. Ezért van Abaddon, aki megoldja a morál problémákat, és a “Tide of Traitor” stratagem, ami a leharcolt egységeket feltölti. Ha az ember ügyesen csinálja, akkor egy kultista egység sokkal több erőforrást tud lekötni, mint amennyit az ára indokolna. A CP farmokat mindenki ismeri: IG company commander, Kurov’s Aquila, Grand Strategist = szinte végtelen CP.
RD: Én szerintem a primarchak már nagyon nem “versenyképes” modellek a top szinten sajnos minden erős listának van megoldása rá, vagy lelövi, vagy megfojtja a végtelen tömegbe. Ezen kívül a “szokásos” volt, amire számítottunk elda tyranid chaos kis blood angel+AM kombinációval a toppon. Kellenek az új Necron+Tau kódexek nagyon, illetve en személy szerint hiányoltam a tiszta Astra Militarumot, de ott mindenki vegyes seregekbe szövetségesnek használja most őket, elvégre ez nem csapatverseny, illetve szerintem aranytalanul kevés volt a Marine. Végeredménybe úgy tűnik, hogy minden sereg ráment a rengeteg unitra es a teljes board controlra és objektíva fogásra valószínűleg az éppen aktuális küldetések miatt.
Freddy: Sajnos nem nagyon volt módom megfigyelni másokat, az én seregem általában lassan játszik, így nem nagyon van holtidő, mikor az asztalok között sétálgatva a többiek játékát figyelhetem. Ellenfeleim változatosak voltak, egy káosz tömeg démonokkal, egy nida sok génorzóval, Dani a tankos IG-vel, egy deepstrikeoló Black Templar, végül pedig egy Nurgle sereg 3 DP-vel és egy plaguebearer blobbal. Olyan látványos aránytalanság, mint pl athéni ETC-n a deathstrarok brutális túlsúlya, nem látszott, egyedül talán a deepstrikeoló seregek elterjedtségét említhetném. Sajnos itt a szokásos GW betegség ütötte fel a fejét, az alapszabályokban eléggé megnehezítették a deepstrikeból való rohamozást, de fél év múlva már mindenki és az anyja is bemondásra rohamoz deepstrikeból a nagyvonalúan osztogatott bónuszoknak és extráknak köszönhetően. A másik érdekes dolog az volt, amikor az utolsó ellenfelem a listámat végigolvasva megkérdezte, hogy és a trükk mi ebben. Hát mondom, tesó, 210 ember 19 lascannon meg 3 Leman Russ, még trükköt is szeretnél? Lehet, hogy csak én látok ebbe többet a kelleténél, de úgy tűnik, hogy a mezőny első felében lévő seregeknél már az őrült kombókat várják az emberek a nyers erő helyett. Hordákra egyébként most már jobban készülnek az ellenfelek, ráadásul a 8. kiadásban talán nincs is olyan éles határvonal a konzervnyitó és a tömegpusztító fegyverek közt, mint régen. Ezzel együtt azonban egy ilyen jellegű gyalogossereggel sok embert meg tudtam lepni- nem nagyon látnak ilyet, és meglepően gyakran követnek el hibát ellene.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat számotokra a versenyen? Akár pozitív, akár negatív és itt most játék élményre gondolok. Epic pillanatok, amin sok minden múlt, és kinek a javára billent a mérleg?

CSM: Negatív legemlékezetesebb pillant talán a poxwalker farm ellen volt, amikor minden esélyem az volt hogy a kezdésre +1-el nagyobbat dobok és talán eleget le tudok lőni az első körben. Természetesen 1 est dobtam aztán a sieze se jött össze, így a 3-ik körre kb 120-130 fős poxwalker egység alakult ki, pontban nem kaptam nagy vereséget, mert állóháború volt a tábla közepén csak egy gunline sereggel, ha be vagy kötve sok mindenre nem mész. 10-5 lett oda. Pozitív legjobb pillanat talán a második nap első meccse volt, egy elda/drukhari reaper spam keverék lista ellen. Egy olyan küldetést játszottunk ahol D3 pontért elpusztíthattad az ellenfél deployban lévő objektíváját plusz körönként minden objektíva +1 pont, sikerült olyan felállást dobnia és úgy oldalt választania, hogy 6-ból 3 objektíva nála volt és 2 elég közel nekem meg csak 1 volt, így körönként elég sok pontot írt mindig többet, mint én. Kezdésnél várható volt, hogy a reaperek nagyon odacsapnak, de valamiért a csirkéket lőtte nem a robotokat. Talán jobban félt tőlük, el is vitte az osztag az első körben, aztán a másodikban a kastellan robotok kitettek magukért 2 x3 és 1×10 reapert be is küldtek az öltözőbe az 1 aki életben marad pedig meghalt egy visszareflektált invu mentőbe :D, de itt még nem volt vége 3-ik 4-ik kör talán és vezetett vagy 10ponttal viszont fogytak az egységei és nem volt komoly tűzereje. Belasarius Cawl gondolt egyet és megindult az ő deploymentje felé. 6 ik körben odaért solar atomiserével egy lövéssel levitte a farseert majd közelharcban levert egy 4 fős osztagot rákonszolidálva az objektívára összesen 4 pontot szerezve abban a körben. Majd az ellenfél azt gondolta, hogy akkor az ő warlordja ivrain vagy micsoda majd akkor megöli berohamozta cawl visszaütésből leverte őt is rámászva a másik objektívára szintén 3 pont + warlord kill, a játék folytatódott a hetedik körben így Cawlnak köszönhetően egy linebreaker pointtal 25-24 re nyertem a meccset.CsG: a hétvége fénypontja nekem a negyedik meccsen jött el. Ez volt egymás után a második meccsem Poxwalker Farm ellen. Aki ezt nem ismerné: van 20-30 poxwalker és 200 kultista a listában. Minden megölt kultistából lesz egy új Poxwalker. A sérült kultista osztagokat meg a “Tide of Traitors” stratagemmel feltöltjük, és lesz még több zombi. Vannak persze még mindenféle támogató karakterek (Typhus, Abaddon, Ahriman, Fabius Byle, Sorcerer, Tallyman). A lista gyakorlatilag elpusztíthatatlan, és lassan teletermeli a pályát modellekkel – egyszerűen nem lehet elférni tőlük, és mindent bekötnek közelharcba. Szerencsére én kezdtem a meccset, és az Aggressorok és lovagok egyből megöltek kb 70 kultistát – ezekből még nem lettek zombik, mivel csak a saját körében használhatja a Stratagemet. Utána hátravontam az Aggressorokat az objektívákra, és előreküldtem a lovagokat. A Knightok kihasználták azt, hogy kijöhetnek közelharcból és átléphetnek infantry modellek fölött, így könnyen elértem azt, hogy a nagy poxwalker blob volt a legközelebb egység, így lőhettem őket. Megsemmisíteni nem sikerült, de a méretét kordában tudtam tartani valahol 20-30 modell között. Volt egy közelharci köre, ahol maximumra feltápolta őket és beütötte az egyik lovagot. Kb 30 modell 2+-ra talál, 3+-ra sebez = talán 8 sebet vesztett a Knight, szóval nem tojtam össze magam. És ekkor eljött a fénypont: elkövetett egy mozgási hibát, és hagyott egy nagy lyukat a poxwalker bandában – az egyik lovagom beszaladt oda, lövöldözött egy picit, aztán megrohamozta és fejbe rúgta Abaddont – ő volt kedves és hétből hat mentőt elrontott, így elszállt a Warlord.A meccs végül döntetlen lett (az első körökben sok pontot csinált, éppen hogy be tudtam hozni), de ha van 6. kör, akkor biztosan győzök és a wipeout sem kizárt. Ja, az egész csatában vesztettem egy (1) darab Aggressor modellt, semmi mást.RD: 2 emlékezetes van, amikor Shadowsword-al rohamozok, hogy objektívát fogjak vele aztán közelharcba ellenség leveri, de felrobban és magával vitt 7 unitot körülötte. Az a hatos dobás nagyon-nagyon jól jött ki, meghalt 3 unit, az enyém is, de karakter spam lista ellen a D6 mortal wound/unit nagyon effektív tud lenni. Illetve Blood Angel+Sisters deep strike lista 1. körben az angyalok be se jöttek inkább, mert nem volt hova, 2. körben pedig nagy nehezen sikerült úgy berohamoznia és rá mozognia, egy tízfős infantry unitomra, hogy a teljes Sanguinary Guard csak 2 Guardsman-t oljon meg és körbe álljon 1-1 modell-t így nem tudtam volna velük visszavonulni. En a két modell egyikének levettem a sergeantot így a unit leadership-je mar csak 6-ra csökkent es dobtam morálra egy 6-ost, 2 modell veszteség mellett az meg 2 menekülőt jelentett pont akik körbe voltak zárva így utána természetesen az egész unit visszavonulót fújt az én mozgási fázisomban és a tanksor pedig össztüzet nyitott a Blood Angelek elit alakulatara.

Freddy: a legnegatívabb pillanat az első meccs legeleje volt- odamentünk, végignéztük az asztalokat, egyre rámutattam, és azt mondtam, hogy na, ezen semmiképpen nem szeretnék játszani. Ebből már könnyen kitalálhatjátok, hogy melyiken játszottam…Pozitívból az egyik a Dani elleni meccsen volt, mikor Shadowswordjével a Leman Russaimat lőtte ki sorban- az utolsó viszont nem csak a Shadowsword titánokat gyilkoló lövését élte túl, de utána még két másik Leman Russ és két Hidra lövéseit is- szegény harckocsizók körül jól meg lett az acéllemez kopogtatva, de egy Wound a játék végéig megmaradt. A másik is egy Leman Russhoz kapcsolódik- lelőtt egy Flyrantet overwatchból.

Magáról a versenyről és annak szervezéséről, a helyszínről, a többi játékos hozzáállásáról mi a véleményetek?

CSM: szervezés és helyszín csillagos 5-ös nekem. Játékosok vegyesek voltak azt mondom, hogy az 5 emberből, akivel játszottam 4 kedves barátságos volt és jó volt a hangulat, talán az utolsó meccsen az ork játékos volt fura nem nagyon kommunikált velem csak dobálta a kockákat mintha egyedül játszott volna.
CsG: nekem semmi bajom nem volt az ellenfelekkel, mindenki kulturált volt, normálisan kommunikált. Az utolsó srácot nagyon sajnáltam, mert ilyen balszerencsét ritkán látni. Az Adepta Sororitas serege körbeállta a lovagjaimat és két kör alatt kb 60 melta lövés adott le. Bármilyen matek szerint azoknak a lovagoknak füstölgő romhalmazzá kellett volna változniuk, ehhez képes veszítettek fejenként 6-7 sebet. Szegény gyerek 3+-ra képtelen volt találni, 4+-ra sosem sebzett, és ha véletlenül valami mégis átment, akkor a mentők nagy részét megdobtam. Aztán a végén már az is előfordult, hogy az egyik meltája nagy nehezen beütött, de sebzésre dobott 1-et és 2-t. CP-ből újra dobta az 1-et, és az is 2 lett. Már nekem is kedvem lett volna sírni.
RD: Nagyon jó volt, profi szervezés az egész támogatásával, lebonyolításával, ajándékokkal, helyszínnel, asztalok minőségével és tereppel. (egyetlen panaszom itt csak a terepek mennyisége volt. Több pályán nem hogy lőni, de mozogni se tudtam a tankokkal, mert olyan sűrűn voltak a hegyek/sziklak/reaktorok, hogy a modellek mar nem fértek el.) A többi játékos meg mind kellemes társaság volt, akikkel játék után el lehetett beszélgetni. taktikázni. Öt ellenfelemből maximum 1 volt, akivel kicsit nehezen ment az angol, de a játékkal nem volt gond.
Freddy: a szervezőgárda iszonyú profi munkát végzett, a bőkezű szponzorok jelenléte pedig csak a hab a tortán. A versenyt magát egy elegáns szálloda különtermében szervezték, a Gamemat.eu nevű, tereptárgyakat gyártó cég közreműködésével. Mindenki kapott két blisternyi ajándék alkatrészt a Spellcrow nevű cégtől, és két kedvezményes rendelésre jogosító kupont is. A helyszínen büfé volt, és ebédet is adtak a szálloda éttermében. Késés, csúszás nem volt, villámgyorsan dolgozták fel az eredményeket, és mindenki hamar megtudta, hogy ki ellen és hol játssza a következő csatáját. Ahogy előttem írták, az asztalokon rengeteg terep volt, nem csak az időnként terephiánnyal küszködő versenyekhez képest, de még a klubos terepkészletből szabadon válogató baráti csatákhoz képest is. Ez van, ha terepgyártó szervez versenyt, egy helyi sajátosság, amihez alkalmazkodni kell. Egy dolog nem tetszett, az asztalok rövid oldalukkal egymáshoz csatlakoztak, ez elég körülményessé tette a rövid oldalas felállással játszódó csatákat. A verseny végén egyébként volt kérdőív is, arra az ilyen dolgokat mindenki felírhatta. Az ellenfeleimről nem tudok rosszat mondani, az elsőn látszott, hogy kicsit görcsölt, a többiek lazán, kedvesen játszottak. Csalást, köcsögölést, szőrszálhasogatást nem tapasztaltam. Dani mellett három némettel és egy cseh sráccal játszottam-ez a verseny része a németek országos bajnokságsorozatának, így rengeteg német volt. Tetszett, hogy voltak kimondottan szépen festett seregek is. Nem minden ellenfelem tűnt lelkes festőművésznek, de arra láthatóan mindegyikük nagyon vigyázott, hogy csak tisztességesen kifestett, wysiwyg figurát tegyenek az asztalra. Persze én is igyekeztem jó fej lenni mindenkivel (a pontjaimat két nap múlva már én is a papírról nézem, de egy seggfejt senki nem felejt el), hogy sikerült-e, hát, arról az ellenfeleimet kellene megkérdezni.

Ki milyen eredménnyel zárt? És elégedettek vagytok az egyéni teljesítménnyel, vagy úgy éreztétek lehetett volna belőle többet kihozni? Mi a következő cél nemzetközi színtéren? Azaz, lehet-e már tudni valamit a következő határon túli versenyről, amire készültök, vagy nevezetek majd?

CSM: 3 győzelem 2 vereséggel zártam (első nap 1 győzelem 2 vereségen voltam, második nap sikerült 2-t nyerni). Őszinte leszek én azt mondtam, hogy 3-at szeretnék nyerni és az első 30-ba kerülni. A 3 győzelem megvolt, de sajnos a győzelmeim szoros meccsek voltak mind a 3 6-7 körig tartó csata volt, így összesítésben kevés pontot kaptam a győzelmekért. Sajnos a 31-ik helyen végeztem így, de elégedett vagyok és a győzelmek nagyon jó érzések voltak, sőt még az egyik vereség is jó hangulatú volt igazából sok múlt a kártyákon sajnos, ha 3 körig nem tudok pontot írni, akkor hiába maradok életben. 😀 Szerintem lehetett volna jobb is, de van hova fejlődni legalább. Örülök a többieknek hogy ők szépen teljesítettek, így azért azt mondhatjuk, hogy közép mezőnyben simán megálltuk a helyünket. Következő cél az ETC, ha jól tudom majd télen a WTC ide majd alakulnak a csapatok.
CsG: 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereséggel 62 pontot szereztem, ez a 13. helyre volt elég. Ezzel nagyon elégedett vagyok, bár eredetileg 3 győzelmet szerettem volna. A két Poxwalker Farm ellen kiharcolt két döntetlen számomra hatalmas erkölcsi győzelmet jelent – különösen, hogy mindkettőt megvertem volna, ha van 6. kör is a csatánkban.A következő nagy verseny az augusztus eleji ETC (European Team Championship) lesz Zágrábban. Oda 8 fős csapattal lehet nevezni, remélem én is beférek. A cél csak az lenne, hogy ne legyünk tök utolsók. :)Előtte lesz még egy-egy kisebb csapatverseny Nagyváradon és Szerbiában, lehetséges, hogy ezek is beleférnek.
RD: 21. helyet sikerült elérni végül a 3 győzelem 2 vereséggel, az első körben kikapott elda után nem erőltettem a dolgot, de szerencsés ellenfeleket kaptam es utána csak Freddy-tol házon belül kaptam még egy vereséget egy szoros játékban, ami 2. próbálkozásra már lehet, máshogy alakulna. 🙂
Freddy: 55 ponttal a 19-edik lettem 52-ből, ezzel a hellyel én elégedett vagyok. 2 győzelem, két vereség, egy döntetlen, de most csak a pontok számítottak, és a vereségeim se voltak igazán katasztrofálisak, így kerülhettem a 3 győzelemmel rendelkező Dani elé. Az első csatámat 7: 13-ra vesztettem el egy deep strikeból rohamozó démon ellen elsősorban a teljesen átláthatatlan terep miatt. Második csatámat a nidák ellen az ellenfél majdnem teljes elpusztításával hoztam döntetlenre- a kill point nem az én seregemnek való. A harmadik csatám Dani ellen tipikus kiegyenlített csata volt, és a Tactical Gambit küldetésben sok múlik a kártyákon, most egy hajszálnyival nekem kedveztek, pláne, hogy objektíva foglalásban azért sokkal jobb az én seregem- így lett 11:9 ide. A negyedik csata a Black Templarok ellen- az én seregem az ilyen típusú seregek ellen a legerősebb, de a 20:0-s győzelem így is meglepett kicsit. Az utolsó csata Nurgle papa kedvencei ellen megint a kill pointokon ment el, itt játszhattam volna kicsit visszafogottabban, az objektívákért rohanás miatt több osztagom vált könnyű célponttá. 6 pontot azért szereztem itt is.

Mindezeket összegezve, ha jövőre is lesz Prague open, akkor mennétek?

CSM: én biztosan megyek, ha időm és a munka engedi!
CsG: Ott leszek!
RD: Mindenképpen! Csak ajánlani tudom mindenki másnak is, akit érdekel a kompetitívebb 40K, teljesen más hangulatba megy “idegenbe” játszani új ellenfelekkel, új seregek ellen új terepeken. 🙂
Freddy: Szívesen mennék, persze.

Utolsó kérdésem, ha már Prága, akkor melyik sört ajánlod?

CSM: Barna Kozel és Staropramen!
CSG: Barna Kozel 4ever
RD: A Barna Kozel-t tudom én is csak ide írni CsG ajánlásával! 🙂
Freddy: Egy Kőbányai, egy pálinka. Minden harmadik ilyen kör után lehet inni egy barna Kozelt, ha jók voltatok.

Köszi szépen, és még egyszer grat mindenkinek!

Jim

további képeket az alábbi albumban találhattok: https://photos.google.com/share/AF1QipMMaDL9lfpWl_OjoF9ryvjTqaJo4-h6UTDCDg–O4tsTm0L9x3w4g7JfUAnS05lcQ?key=azE4dlVTV2FKNmR4NGQ1b0FQYVRwTnI4QlFoX2xR