Prague Open 2020

Idén ismét megrendezésre került a Prague Open és a hazai indulók közül ezúttal az Underworlds játékosokkal beszélgettünk.

Sziasztok! Tavaly terveztük,hogy idén kijutunk a prágai Underworlds versenyre, és nektek végül összejött. Én elmaradtam az úton, de feltennék néhány kérdést az eseményről. Akik válaszolnak: Deák Zoltán és Bába Péter

De kezdjük is az elején…nektek honnan jött a wargame? Hol találkoztatok vele és melyik játék volt az első?

DZ: Egész régen, kb 13-15 évvel ezelőtt láttam, hogy 40k-t játszanak de kamaszként a pénztárcám nem volt kompatibilis így maradt az álmodozás, aztán valahogy el is tűnt ez a dolog a képből.

BP – Zoli rángatott bele, bár nagyon győzködnie nem kellett, csak időt kellett rá találnom a napjaimban. WoW-os, szerepjátékos és repülőgép makettes múltam van, ezt összekombinálva kábé megkapjuk a GW játékait. Első játék a WHU volt, 1-1 alkalommal kipróbáltam a Blood Bowl-t és a Warcry-t is közben, de annyira nem fogtak meg.

Mikor jött a képbe az Underworlds?

DZ: Pár évvel később egy barátomnál előkerült a Shadespire és ő nagyon lelkes volt engem némi spéttel talált meg ugyanaz a lelkesedés és a Nightvault-ot előrendeltem vele együtt.

BP – 2018 november-december lehetett az első játék Zolival munka után. Rendesen 2019. áprilisában fogtam hozzá, miután letudtam a félmaratont a Vivicittán (a felkészülés miatt nem jutott előtte idő a játékre).

Ha választhatnátok kedvenc évadot, akkor Shadespire, Nightvault vagy Beastgrave?

DZ: Az új évad nagyon izgalmas, bár most is vannak érdekes húzásai a GW-nek. Nehéz választani, de ha nagyon muszáj, akkor Nightvault.

BP – Nightvault (Mollog előtt XD). A második szezonban még megvolt az összes kártya, nem rotálták ki és Mollog kivételével nem volt nagyon durván overpower banda.

És akkor térjünk rá Prágára. Kikkel mentetek ki? Az utazásról, szállásról meséljetek kicsit.

DZ: Bába Peti barátommal mentünk ki vonattal. Az út 6,5 óra volt ami ugyan soknak tűnhet de kifele menet hamar elment, játszottunk beszélgettünk, boroztunk és már ott is voltunk. Maga a rendezvény a Top Hotel Praha-ban volt, ami egy egykor nagyon patinás szálloda lehetett, most sem volt rossz, de azért a Szocializmus szelleme átjárta kissé. Mi egy másik, modernebb (és olcsóbb) hotelben szálltunk meg, kb. 8-10 perc séta távolságra.

BP – Zolival mentünk ki vonattal, így kényelmesebb az út, 6,5 óra kibírható volt, még játszottunk is menet közben. A cseh vonattársaság üzemelteti a járatot, majdnem osztrák vasút szint, de teljességgel kulturált volt a vonat. A szállást én foglaltam, de nem a rendezvénynek helyszínt adó hotelben, hanem onnan kb 5-10 perc sétára, de tökéletes volt. Két forgalmas bevezető út fogta közre a hotelt, de semmi zaj nem jött be az ablakon. Reggeli volt csak az árban, de az pont jó, utána mentünk is át a versenyre.

Mik voltak a tervek? Ki mivel indult és mi volt valami elvárás az eredményt illetően?

DZ: Peti Grimwatch-ot hozott, én az új Ogre csapatot vittem. Én a top 8-ba kerülést tűztem ki célul, ez sajnos nem jött össze, a main event-en 37/44 , a másnapi side tournamenten 18/30 helyeken végeztem.

BP – Én Grymwatch bandát vittem, de a 2 új bandás univerzálok nélkül, gyakorlatilag a londoni Grand Clash győztes paklit. Az én elvárásom a BO3 részhez az 1 nyert játék, majd ha az megvan akkor 1 nyert forduló volt. Ez végül nehezen, de összejött: a nyert játék a negyedik fordulóban Ylthari ellen, majd másnap a BO1 során Stormcastokat vertem (én mindent is megdobtam, az ellenfél meg semmit).

Meséljetek kicsit akkor a versenyről. Milyen volt a helyszín, a szervezés?

DZ: Maga a verseny elég flottul ment, a szervezés teljesen rendben volt. Az első nap egy lengyel srácra kellett várni a kezdéssel, a második nap pedig szintén egy lengyelre, aki bejutott a top 8-ba, de annyira “elkészült” szombat este, hogy végül nem vártak rá tovább, és az addigi 9. vette át a helyét a top nyolcban. A nagy konferencia teremben ment a 40k, AOS és KT, mi a folyosn voltunk a Blood Bowl-lal egyetemben.

BP – Helyszín szerintem jó volt, AOS, 40k, KT bent a nagy rendezvényteremben, WHU és BB kint a folyosón. Nekünk így volt természetes fényünk is az ablakok miatt, meg friss levegőt is tudtunk beengedni. A hotel által biztosított kaja-pia volt egy picit túlárazva, vasárnapra más okosabban mentünk és vittünk bolti szendvicseket.

A többi – 40K,Aos, Kill Team hazai indulókkal tartottátok a kapcsolatot? Volt közös sörözés? 🙂

DZ: A közös sörözés sajnos elmaradt, Farkas Gerivel, aki KT-t játszott már a vonaton találkoztunk, Dobák Zoli, Dobit, meg megtaláltam amikor épp orkokat darált a Bonereaperjeivel.

BP – Közös sörözés nem, de KT-sek közül Farkas Geri ugyanazzal a vonattal ment ki Prágába mint mi, úgyhogy odafele volt dumálás.

Hogy sikerült végül a verseny? Hogy értékelitek az egészet?

DZ: A hangulat végig jó volt, nagyon jó ellenfeleim voltak, sokszor nagyon szoros meccseket játszottam, de sajnos az is előfordult, hogy feltörölték velem a padlót. Volt egy meccsem, amikor egymás után 9 támadásra dobtam sikertelenül. Sajnos a kockák nagyon ellen voltak végig, de persze előfordult, hogy hibáztam is. Az első ellenfelem, Lukasz, nyáron Szerbiában a második lett, tavaly Németországban megnyerte a Grand Clasht, ezen a versenyen pedig 3. lett. Aztán játszottam egy sráccal, aki a prágai side eventen nyert, őt az első nap sikerült legyőzni, a második nap esélyem sem volt. Illetve második nap játszottam egy sráccal aki a hétvégi verseny előtt egy héttel rendezett 56 fős lengyel eventet nyerte meg.

BP – Hát egyfelől pocsékszar teljesítmény, semmit sem dobtam meg első nap és a két új banda és az új univerzál kártyák nagyon countereli az objektíva foglalós játékot szerintem. Így 44-ből 42. lettem az első nap, ennél azért jobbra számítottam. Második nap meg szimplán hülye voltam és nem nyomtam meg a regisztrálás gombot, így kimaradtam. Aztán a második kör után Honza, a rendező diszkvalifikált egy versenyzőt proxy lapok miatt, és felkért beugrónak. Így tudtam kettőt játszani és abból az egyiket nyertem, az utolsó játék pedig mirror Grymwatch meccs volt, az ellenfélnek jobb lapjárása volt és megdobta, amit meg kellett.
Mindezek ellenére én jól éreztem magamat, egyáltalán nem bántam meg, hogy kimentünk. Baromi nagy élmény volt a nagy seregeket látni az AOS/40k játékosoknál, az elképesztő festéseket.

Mi volt a legjobb az egészben a hétvégén?

DZ: Az, hogy lehetőségem volt olyan játékosakkal játszani, akik messze meghaladták a képességeimet és időnként sikerült nyernem is:)

BP – A hangulat, a nemzetköziség, verseny volt, de a játékosok nagy része jófej és nyitott volt.

Mi volt a legrosszabb?

DZ: A kockáim, amiknek a további sorsán most gondolkodom (Dice for the dice God!). A 9 failed attack az első nap második felében sajnos rányomta bélyegét a hangulatomra a továbbiakban, a második nap második meccse után (2 vesztett meccs), mondtam is Petinek, hogy akkor menjünk inkább a városban berúgni és engedjük ezt el, de vegül maradtunk, és az utolsó két meccset megnyertem.

BP – a kockadobások az első nap. Második napra lecseréltem mindet. XD

Ha jövőre vagy idén lesz még külföldi verseny, akkor indulnál? És ha igen, mit változtatnál a paklidon, vagy választanál másik warbandet?

DZ: Milánó még tervben volt de valószínűleg a nemzetközi helyzet miatt (Koronavírus) kimarad. Már változtattam is a paklin, szeretnék egy versenyt nyerni ezzel a bandával, hogy aztán polcra kerülhessenek és egy másikkal játszhassak.

BP – Beastgrave után én abbahagyom a WHU-t, nem tervezek másik versenyt.

És persze a leglényegesebb kérdést hagytam a végére. Ha Prága, akkor te melyik sört ajánlanád?

DZ: Gyakorlatilag végtelen a választék, szerintem nem lehet hibázni, nem kell megrettenni az egyszerű Kozeltől sem, ott azért teljesen más mint itthon. Ami viszont egy szuper felfedezés volt, az a Fernet Original illetve Fernet Citrus nevű keserű, annyira bejött, hogy hoztunk is egy-egy üveggel mind a ketten 🙂

BP – Shame, de nem szeretem a sört, boros vagyok… Ilyen szempontból nekem szívás volt, hogy Prágába mentünk, Milánó jobb lenne, de ott meg ugye Nurgle jelenlét van jelenleg.

köszi, J