Raven Guard

A Raven Guard volt a Nagy Kereszteshadjárat alatt a legkevesebb harcost magába foglaló légió. És a Horus Eretnekség majdnem teljesen meg is semmisítette őket.

A csupán 80.000 Astartest tömörítő Raven Guard légió volt a Nagy Kereszteshadjárat alatt a legkisebb légió. Ellenfelekként igen keményen bántak az Impérium ellenségeivel, és gerilla taktikájuk segítségével, amit Corax, a primarkájuk még aLázadás idején sajátított el – ahol ő maga vezette a támadásokat, hogy felszabadítsa népét a Kiavahr Tech Guild elnyomása alól – győzték le az árulókat. Magasan képzett és hatékonyan beszivárgó egységeik tömeges szabotázst végrehajtva bénították meg az ellenfelet és technikájukat tökéletesre fejlesztették az idők során.

A Raven Guard egyike volt azon hét légiónak, amit az Istvaan rendszerbe küldtek (az Iron Hands, a Salamanders, az Alpha Legion, az Iron Warriors, a Night Lords és a Word Bearer mellett), hogy elfojtsanak egy lázadást Horus Hadúr, a Sons of Horus (később Luna Wolves) légió primarkájának vezetésével. 
Horus és másik három áruló primarka (Fulgrim, Angron és Mortarion) beásták magukat az Istvaan V felszínén, és rejtőzve várták a lojalista erők érkezését. A harcok iszonyatos hévvel zajlott testvérek a testvérek ellen és egyik oldalon sem kegyelmeztek a másiknak. A harcok közepette Horus hátrálni kezdett erőivel az erődítményeikbe, amit a lojalisták nem tudtak mire vélni. 

A Raven Guard már a kezdetektől a harcok sűrűjében küzdött, ugyanakkor ez nem kedvezett az általuk használt taktikának. Ám kitartóan és hősiesen küzdöttek, mint a többi légió. Amikor az árulók meglepetésszerűen visszavonultak véd állásaikba, a Raven Guard tagjai is megpihentek és rendezték a soraikat. Ugyanakkor, amikor elérték a „lojalistának” hitt vonalaikat, amiket az Iron Warriorok erősítettek meg, a saját testvéreik tüze várta. Százakat vitt el a váratlan baráti tűz mielőtt rájöttek az árulásukra. 

Négy lojalista légió a hét közül, amiket az Istvaan V-re küldtek vetette le álcáját és dobta el hűségét az Impérium felé. Az Iron Warriorok, a Night Lords, az Alpha Legion és a Word Bearers testvéreik ellen fordultak és véres tüzet zúdítottak korábbi szövetségeseikre. Corax és légiója a korábbi 80.000-es létszámról 3000 veteránra csökkent. Ő maga akkor már, egy komor és bosszúvágyó félistenként küzdött egy ostorral a bal kezében, a megszokott karmok helyett, amit hatalmas haragjában az áruló Lorgarral vívott párbajban vesztett el, amiben Lorgart majdnem elérte végzete, ha Konrad Curze, a Night Lordok primarkája nem avatkozott volna bele. 

Az evakuáláshoz egyetlen hajó, az Avenger érkezett, Branne Nev kapitánnyal, aki korábban a Deliverancen szolgált és vele érkeztek a Therion Cohort megmaradt tagjai. Corax tudtán kívül, de épphogy megmenekült a halál, Angron és a Word Eaterek karmaiból, hála az Alpha Legionnek, és primarkájuknak Alphariusnak, akinek még terve volt a Raven Guarddal…

forrás: https://spikeybits.com/2017/07/how-the-raven-guard-survived-the-horus-heresy.html