Velünk élő történelem – 2018, a zágrábi csata

Most, hogy eltelt egy hét a zágrábi ETC-t követően, picit sikerült elkapni a résztvevők egy részét, hogy válaszoljanak néhány kérdésünkre. A magyar 40K csapatból Ivánka Levente és Kőrösi Péter válaszol nektek:
Első körben nézzük a csapatot, kikből áll, milyen seregeket vittetek?
Ivánka Levente – Chaos (Mortarion, Abaddon+kultisták, renegade helverinek)Kőrösi Péter – Astra militarum (Brigade, Baneblade, sok punisheres tank commander a horda meta ellen)Lányi Zoltán – Ynnari (standard Ynnari+Craftworlds versenylista, spearek, dark reaperek, stb)Mátyus Dávid – Drukhari+Harlequins (sok venom, sok Harlequin motor)Csordás Gábor – Imperial Knights (5 knight, kiegészítő detach nélkül)Császár Máté – Chaos Daemon (sok plaguebearer és légy lovasok, bloodletter bombák)Korsós-Novák Péter – Tyrannids (sok carnifex, gsc kiegészítő detach)Lónich Máté – Tau (Tankos gunline, riptide-ok, dunát rekeszteni elég shield drone)
Mesélnétek kicsit az utazásról, szállásról, és mivel telt a szabadidőtök, ha volt?
Levi: Az út közepesen hosszú, sokat dumáltunk a kocsiba így az gyorsan eltelt. Szállás ugyanaz, mint tavaly WTC-n (hostel bureau). Szabadidőnk szinte egyáltalán nem volt, nekem a horda sereg miatt is végig 4 órás csaták voltak, utána az embernek nem sok ereje maradt “bulizni”. Illetve a szünetek/esti vacsorák is javarészt a következő napi taktikák átbeszélésével teltek.

Peti: Az utazás odafele sima volt, kicsit talán fáradtan vágtunk neki, de jó tempót diktáltunk, az elején volt egy kis dugó, utána hamar eltelt az út, jó társaságban. Szabadidőnk viszont egyáltalán nem volt most. WTC-n rengeteget jártunk kocsmákba, stb, most minden nap elmentünk valahova vacsorázni, inkább a közelbe, majd megdumáltuk a következő napi párosítást, utána aludtunk. A meleg és a rendkívül élezett meccsek kivették az emberekből az energiát. Nagyon rossz volt, hogy most a meccsek között megebédelni is alig volt idő.
Mit kell tudni egy ekkora eseményről? Hol zajlott, milyen volt a szervezés? Milyenek voltak az asztalok, a többi csapat?
Levi: Rengeteg ember, jó hangulat, én szerencsére a jó fej embereket kaptam párosításkor kivéve 1 embert, aki abszolút seggfejnek bizonyult, de helyén kezeltem a dolgot. Barátságosan váltunk el, ez teljesen normális egy ilyen kaliberű eseménykor az ilyen esetekre készülni kell. Nekem alacsonyak voltak az asztalok (ezért a hátfájás az garantált 100 figura mozgatásakor), terep ügyileg viszont hibátlanok. Minden asztalon LoS blokkerek és egy frankó E-Sport jellegű feelinget adtak, WTC-n inkább tematikus asztalok voltak. Nekem ez jobban tetszett.

Peti: Hasonlókat mondanék, mint amiket a Levi ír. Tudnotok kell, hogy ez egy hatalmas event, nem csak lélektanilag, de eme esemény jelentős egész Zágrábnak ahol a főpolgármester is jelen van a megnyitón, illetve minden más szempontból is monumentális. Szimultán zajlik az ETC 5 különböző játékból, komoly infrastruktúra és sok-sok munkás/szervező kell egy ilyen, 5-600 embert kiszolgáló rendezvény lebonyolításához. Ezeket az akadályokat jól vették, kivétel ez alól az étkeztetés és a bejáraton kívül elhelyezett kis büfé, melynek 500 hamburgert kellett volna kiadnia a másfél órás ebédszünet alatt és erre természetesen képtelen volt.
Kinek mi volt a szerepe a meccseken, a bejelentkezésben láthattuk az egyedi sorsolást, párosítást. Erről mesélnétek kicsit?
Levi: Az én seregem egy viszonylagos all around build, board control/gunline/debuff rengeteg lehetőséggel, opcióval, amivel kezelni tudok veszélyesebb egységeket. Nem árulok el nagy titkot hogy “nem kezdeni” mindig rosszabb bármilyen sereget is visz az ember. Ami ellen tényleg nagyon jó ez a sereg Thousand Sons/Plaguebearer smite-spam, Dark Elda a sok autocannon lövés miatt. A knightokat is meg lehet fogni ezzel a sereggel, de az már neccesebb történet.

Peti: A párosításon törekszünk a létező legjobb matchupokra, de sokszor van, hogy valakinek áldozat szerepet kell vállalni, valaki könnyű menetet kap, stb. Jelenleg a 40k-t én még mindig nagyon kő-papír-olló játéknak érzem, vannak seregek, amik bizonyos más seregeket minden körülmény között mindig meg fognak verni. A párosításon igyekszünk ezeket az erőviszonyokat a saját javunkra billenteni. A csapat két fő pontszerzője Csg és Tyutyu volt, akik teljesítették is a feladatukat, nagyon sok meccset hoztak nekünk. Mi volt számotokra a legemlékezetesebb pozitív élmény, mondjuk úgy a kedvenc pont, amire visszaemlékeztek?
Levi: Amikor Mortarion Dupla 6-al hozta ki az invu leszedő varázslatot (Death-Hex) a fullos PlagueBearer osztagra.

:)Peti: Amikor az Argentin srác ellen lehoztam a papíron teljesen bukós meccset a marha kemény 4-5. körben

🙂 Ez az asztalon. Asztalon kívül meg az, amikor második este beültünk pizzázni. Ott nagyon úgy éreztem, hogy ez egy egyben levő, jó csapat, akikkel jól érzem magam akár az asztal mellett, akár egy étteremben.Mi az, ami nem tetszett? Említettétek a korábbi videókban, hogy voltak negatív élmények. Kinek mi volt a legrosszabb?Levi: Az asztalok lehettek volna magasabbak, 3 napig hamburgeren élni azért nem álom pedig nagyon jó hambit kaptunk ebédre. A Slow playerek, “mindenre bírót hívok”- vérpistik büntetés hiánya. Nekem volt olyan ellenfelem, aki több mint 30 percet elvett a rendes játék időből bíróért rohangálva, emiatt utána meg törölgette a krokodil könnyeket arra hivatkozva: “csak gyorsan fejezzük be, nehogy büntetést kapjon a csapata”. Volt pár olyan csapat, akik ocsmányul vagy egyáltalán nem festett sereggel jöttek el. Peti: Nekem negatív élmény volt, hogy mennyire elfáradtam minden estére. A játék mellett én bulizni és masszívan iszogatni képzeltem el az estéket, ebből semmi sem lett, ez sokszor talán meglátszott az embereink hangulatán is. Nekem nem volt most (meglepő módon) orrba vágni való ellenfelem, így erre nincs panaszom. Ahogy Levi is írta, a helyi ebéd szerintem nem volt jól eltalálva, pláne nem az időbeosztáshoz képest.
Hogy értékeled a saját és a csapat teljesítményét? Min változtatnál? Elégedett vagy a 2 győzelemmel?
Levi: Azzal a céllal mentünk ki, hogy legalább 1 csapatot leverünk/nem leszünk utolsók/szép festett seregekkel megyünk. 2 csapatot levertünk, jobb helyezést értünk el, mint az előző ETC csapat, mindenkinek szép festett serege volt. Sikerült egy olyan egységet létrehoznunk, akik egyesített erővel arra törekednek, hogy minden évben ott legyen Magyarország ezen a versenyen. A profi szervezés, ami mögötte van, biztosítani fogja, hogy minden évben lehetőségünk legyen feljebb mászni e ranglétrán.

A személyes teljesítményről (3 win, 3 loss) pedig az a véleményem, hogy kihoztam minden csatából a maximumot. Az első csata (Tyranida) sajnos az utolsó körben elment a küldetés kártyán, a Tau wájpolt egyedül mert nem kezdtem, az Astra Militárum egyértelműen counter sereg volt számomra, de ott sem volt szerencsém se a kezdéssel se a kártyákkal.Viszont az a 3 win amit behúztam ott stabilan hoztam amit kell – követve a taktikát, nem a véletlen vagy mázli műve volt. Ami azért nagy szó, mert utolsó pillanatban írtuk újra az én listámat a Renegade Knight FAQ miatt. Tehát zéró teszteléssel adtuk le ezt a listát ezért ez nagyon kockázatos húzás volt, utána a tesztelések során 6 hétig nem tudtam nyerni 1-szer sem.Peti: Veszélyes kérdést feszegetsz, mert csak erről a kérdésről két, egyenként legalább 20 perces élő bejelentkezést csináltam, így nagyon bele tudok mélyedni.

🙂 Szerencsére Levi már sok mindent kifejtett előttem, így rövidre foghatom. A csapatról kettős érzésem van, egyrészt abszolút felülmúlta a várakozásaimat, ezért nagyon boldog vagyok, a miatt viszont picit rossz kedvem van, hogy nem is sokkal, de kicsit több gyakorlással és odafigyeléssel a 3 win is sima ügy lett volna, akkor meg abszolút örömmámorban úszik mindenünk. Hatalmas boldogság viszont látni, hogy akár 3 nap alatt mennyit tanult és fejlődött mindenki, biztos vagyok benne, hogy a következő csapatversenyen abszolút meglátszik az eredménye. Mivel tényleg nem akarok itt oldalakon átívelő gondolatmeneteket fejtegetni, nézzétek meg a Live bejelentkezéseket erről!
Mikor lesz a következő ETC vagy WTC, mik a tervek a jövőre nézve?
Levi: Következő WTC November 23-24-25 szintén Zágráb. Legalább 2-3 csapatot szeretnénk küldeni, hogy több tapasztalt játékos legyen itthon. Rapolthy Dani helyett én fogom a csapatkapitányi pozíciót betölteni, ő pedig játékos/edző pozícióban folytatja tovább velünk a felkészülést. Illetve elindítjuk a hivatalos Magyar ETC csapat oldalát ami “Grim Hussars” néven fog futni, itt fogunk jelentkezni kompetitív listákról, battle reportok és hasonlók várhatóak.Peti: Mindenképp a WTC a következő mérföldkő. Tudnotok kell, hogy semelyik verseny sem egyszerű, lehet, hogy végig gyakoroljuk a következő 3 hónapot, de mindenki más is, és a WTC-n nem javítunk a tavalyi helyünkön, de akkor is ki kell menni és teljes erőből tolni. Ez most a legfontosabb. Hogy megmaradjon a 40k fun és fluff aspektusa mindegyikünknek, de mellette képesek legyünk igazán kompetitíven is játszani.
Ha Zágráb és ETC, akkor mi jut róla majd mindig elsőre eszedbe?
Levi: Pingvin büfé, Fehér kerti székek tördelése, Donáld Trump kocka, Hajrá Magyarok!

Peti: A belgák potya táskájával való visszaút, az ökörködés a szálláson, a sok szurkoló itthonról, az argentin napocskás kockák (melyek nem dobnak 5 alá), a jó társaság: a magyar csapat.
Köszi szépen a válaszokat és sok sikert a felkészüléses meccsekhez! Akit pedig érdekelnek további élő videók, fényképek és a csapattal kapcsolatos bármilyen infó, azoknak itt a magyar 40K ETC csapat facebook csoportja:https://www.facebook.com/hun40k/Jim